V bližnje zdravstvene domove so se začeli zgrinjati ranjenci. Foto: Reuters
V bližnje zdravstvene domove so se začeli zgrinjati ranjenci. Foto: Reuters

Spopadi med plemenoma Orma in Pokomo, ki so vrhunec dosegli avgusta in septembra, so se znova razvneli, ko je skupina okoli 150 poljedelcev iz plemena Pokomo napadla vas Kipao, kjer biva polnomadsko pleme Orma. Napad se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah in naj bi zahteval tudi življenja trinajstih otrok in šestih žensk. Po besedah policije naj bi šlo za maščevanje, v katerem je zgorelo okoli 40 hiš, vaščani pa so bili pobiti z mačetami, sulicami in strelnim orožjem. Žrtve naj bi bile tudi med napadalci, vseh mrtvih pa verjetno še niso našli. Kot poročajo humanitarni delavci, so preživeli vaščani v strahu pred novim nasiljem zapustili svoje domove.
Reševalci za marsikoga prepozni
Predsednik Mwai Kibaki, ki je septembra za območje uvedel policijsko uro, je v regijo poslal novih dvesto pripadnikov specialne milice. Na območje so prispeli tudi reševalci - za številne žrtve prepozno, saj so brez pravočasne zdravniške oskrbe izkrvavele. Ranjence odvažajo v bolnišnico v Mombaso.
Ima nasilje politično ozadje?
Plemeni sta zaradi obdelovalne zemlje, pašnikov in dostopa do pitne vode v sporu že dolgo, nasilja, kakršno je izbruhnilo letos, pa na tem območju že nekaj časa ne pomnijo. Marca bodo v državi splošne volitve, tako da nekateri poznavalci razmer menijo, da bi imel izbruh sovražnosti lahko politično ozadje. Nekateri politiki naj bi namreč s svojih območij načrtno skušali izgnati prebivalstvo, o katerem domnevajo, da bo volilo njihove protikandidate.