Nakupovalni center Westgate v Nairobiju, ki je sicer v izraelski lasti, je vrata odprl leta 2007. Gre za priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med njimi so tudi uslužbenci Združenih narodov. Foto: EPA
Nakupovalni center Westgate v Nairobiju, ki je sicer v izraelski lasti, je vrata odprl leta 2007. Gre za priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med njimi so tudi uslužbenci Združenih narodov. Foto: EPA
Kenja
Al Šabab, ki se v sosednji Somaliji bojuje proti kenijskim vojakom in drugim afriškim vojakom v okviru mirovnih sil, je sporočil, da je napad pravičen odgovor na zločine, ki so jih v Somaliji zagrešili kenijski vojaki. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Drama s talci v Keniji

.
Med smrtnimi žrtvami so tudi dva francoska in dva kanadska državljana, eden izmed njih je diplomat. Med ranjenimi so tudi ameriški državljani, britansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so bili v nakupovalnem središču ubiti tudi britanski državljani.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je povedal, da so bili v napadu ubiti tudi člani njegove družine. V televizijskem nagovoru je dejal, da bodo napadalce kaznovali "za ta strahopetni zločin". Somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamed je izrazil solidarnost s Kenijci. Ob tem je dejal, da Somalijci še predobro poznajo ceno takšnega nasilja.

Iz stavbe evakuirali tisoč ljudi
Pristojne oblasti so na prizorišče napotile okrepljene sile, ki jim je uspelo zavarovati zgornja nadstropja stavbe. Napadalci so v pritličju ali kletnih prostorih, zadržujejo pa neznano število talcev, na več lokacijah v poslopju. Pripadnikom posebnih enot je iz stavbe uspelo avakuirati več kot tisoč ljudi.

Napad je v soboto izvedlo okoli 15 pripadnikov Al Šebaba, ki so najprej odvrgli ročno granato, nato pa nakupovalcem kazali besedilo v arabščini. "Če si ga znal prebrati, si bil rešen, sicer so te ustrelili," je povedala priča.

Somalijska milica je izvedla napad kot povračilo za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. Kenijske enote sodelujejo v enotah Afriške unije v posredovanju proti somalijskim islamistom.
Napad obsodila mednarodna skupnost
Nasilno dejanje je danes soglasno in "najostreje" obsodil tudi Varnostni svet ZN. Vseh 15 članic VS-ja je obsodilo "vse oblike terorja" in napovedalo boj proti vsem oblikam terorizma. Ameriški državni sekretar John Kerry je v obsodbi napada dejal, da "je teroristični pokol toliko nedolžnih žrtev srce parajoč dokaz, da v našem svetu obstaja nepopisno zlo, ki lahko v trenutku uniči življenje".

ZDA pričakujejo, da bodo "storilci tega dejanja pripeljani pred roko pravice", pri čemer so kenijski vladi ponudili vso pomoč. Britanski zunanji minister William Hague, ki je dejal, da je šlo za "posebej zloben, strahopeten in brutalen napad", je sporočil, da se je zaradi dogajanja sešel vladni odbor za izredne razmere. Poleg tega je London na pomoč konuzularnemu osebju v Nairobiju poslali posebno diplomatsko skupino za odzivanje.

Drama s talci v Keniji