Kenija je po pokolu študentov v mestu Garissa še vedno v šoku. Foto: Reuters
Kenija je po pokolu študentov v mestu Garissa še vedno v šoku. Foto: Reuters
Kenijski vojaki
Kenijski vojaki sodelujejo v operacijah proti Al Šababu v Somaliji. Foto: EPA

Tarča letalskih napadov so bila oporišča skrajnežev v krajih Gondodowe in Ismail v pokrajini Gedo, ki meji na Kenijo. Po besedah neimenovanega vira iz kenijske vojske so prav s teh območij prišli napadalci, ki so zagrešili četrtkov pokol v kampusu v mestu Garissa.

"Boj do konca"
To je prvi odziv Nairobija proti skrajnežem po napadu v Garissi. Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je obljubil, da se bodo na napad odzvali "kar najostreje", in dejal, da je Al Šabab za Kenijo "eksistenčna grožnja". Prisegel je, da se bo "proti terorizmu boril do konca".

Kot je dejal predstavnik kenijske vojske David Obonyo, je vojska z napadi odgovorila na "grožnje". Obenem je poudaril, da ni šlo le za odgovor na nedavni napad na univerzo, ampak da gre za "del dolgotrajnega procesa in ukrepanja proti Al Šababu, ki se bo nadaljevalo". Kot je še povedal, so kenijska letala opravila svoj cilj in uničila oporišči. O številu ubitih za zdaj ni podatkov.

Al Šabab v Keniji že večkrat udaril
Kenija v sosednji Somaliji sodeluje v vojaških operacijah afriških sil proti Al Šababu, ki je v znak maščevanja v zadnjih letih izvedel že več napadov na kenijskem ozemlju. Od aprila leta 2013 je bilo v napadu somalskih skrajnežev v Keniji ubitih že več kot 400 ljudi.

Meja med državama je dolga 700 kilometrov in zaradi slabega nadzora skrajneži in orožje nimajo težav s prehodom iz Somalije v Kenijo.

Al Šabab je sicer Keniji v soboto zagrozil z novimi napadi in "dolgo grozovito vojno", če ne bo umaknila svojih vojakov iz Somalije.

Prepočasen odziv?
Kenijska vlada je sicer tarča vse večjih kritik zaradi počasnega odziva na napad v Garissi. Tamkajšnji mediji tako poročajo, da je po prvih poročilih o napadu trajalo kar osem in celo več ur, da so na prizorišče prispele posebne enote, po prihodu pa jim je napad skrajnežev uspelo zelo hitro končati. Oblasti to zanikajo in vztrajajo, da so bile varnostne sile na prizorišču v vsega nekaj minutah in so pomagale rešiti številna življenja.

So pa iz Nairobija sporočili, da bodo sestavili seznam ljudi, ki jih sumijo, da so se pridružili Al Šababu ali pa so postali radikalni islamisti.