Nasilje je izbruhnilo potem, ko so po volitvah leta 2007 za zmagovalca razglasili Kibakija. Foto: EPA
Nasilje je izbruhnilo potem, ko so po volitvah leta 2007 za zmagovalca razglasili Kibakija. Foto: EPA
Kenija
Številni pregnanci se še vedno niso vrnili na svoje domove. Foto: EPA

ICC je odločil, da morajo na zatožno klop sesti štirje ljudje, med njimi Uhuru Kenyatta, ki opravlja delo finančnega ministra in je sin prvega predsednika Jomo Kenyatte, poleg njega pa še nekdanji šolski minister William Ruto. Tako Kenyatta, ki velja za najbogatejšega človeka v Keniji, kot Ruto nameravata kandidirati na predsedniških volitvah marca prihodnje leto.

Kenyatta je že prej zatrdil, da se bo podal v predsedniško tekmo ne glede na to, kakšna bo odločitev ICC-ja. Zavrnil je obtožbe proti njemu. Tudi Ruto je napovedal, da se bi potegoval za predsedniški položaj, še prej pa se bo pritožil na odločitev ICC-ja.

Odločitev sodišča v Haagu bi lahko imela dolgoročne posledice za največje gospodarstvo v vzhodni Afriki, kjer so bile politične elite dolgo časa nad zakonom in veljale za nedotakljive. Predsednik Mwai Kibaki je rojake pozval, naj ostanejo mirni, sam pa je imenoval skupino pravnikov, ki mu bo svetovala o naslednjih korakih.

Hujskanje privržencev na obeh straneh
V nasilju po spornih volitvah leta 2007 je bilo ubitih najmanj 1.200 ljudi, medtem ko jih je bilo okoli 600.000 prisiljenih zapustiti svoje domove, na katere se številnim izmed njih še vedno ni uspelo vrniti.

Nasilje se je začelo s spopadi med privrženci obeh predsedniških kandidatov - zdajšnjega premierja Raila Odinge in Kibakija, nato pa se je razširilo v krvava obračunavanja med pripadniki različnih etničnih skupnosti.

Kenyatta je obtožen, da je organiziral kampanjo nasilja, vključno z umori in posilstvi, proti pripadnikom etnične skupine, ki je na volitvah podpirala Odingo. Že pred volitvami naj bi se sešel s člani skrivnostne kriminalne združbe Mungiki in načrtoval napade na nasprotnike.

Po drugi strani je Ruto, ki je na predsedniških volitvah podprl Odingo, obtožen, da je organiziral napade na pripadnike etnične skupine, ki je podpirala Kibakija.

Na spornih volitvah je zmagal Kibaki, ki se mu zdaj počasi izteka drugi in zadnji mandat, medtem ko je Odinga po dogovoru s Kibakijem o delitvi oblasti postal predsednik vlade.