V Nairobiju se je začelo preiskovanje napadenega nakupovalnega središča. Foto: Reuters
V Nairobiju se je začelo preiskovanje napadenega nakupovalnega središča. Foto: Reuters
Kenija
Tuji mediji se sprašujejo, ali je bila med napadalci tudi britanska državljanka. Foto: MMC RTV SLO

Po štirih dneh obleganja nakupovalnega središča Westgate je kenijski predsednik Uhuru Kenyatta dejal, da so premagali z Al Kaido povezano somalijsko skrajno islamsko skupino Al Šabab, ki je v soboto v času kosila napadla med tujci in premožnimi Kenijci priljubljeno prizorišče. Razglasil je tri dni žalovanja.

V svojem nagovoru je Kenyatta pohvalil odziv kenijskih državljanov, ki je bil po njegovih besedah vzoren in presunljiv. "Osramotili in premagali smo napadalce. Kenija je premagala zlo," je dejal, a ni želel potrditi govoric, da naj bi bili nekateri med napadalci tudi ameriški in britanski državljani.

"Poročila obveščevalnih služb pravijo, da naj bi bili v napadu udeleženi tudi britanska državljanka in dva ali trije Američani, a teh podatkov ne moremo potrditi. Forenziki še ugotavljajo nacionalnosti napadalcev," je dejal.

Predstavniki Al Šababa so na svojem računu na družbenem omrežju Twitter v sredo sporočili, da je v napadu umrlo 137 talcev, ki so pod streli padli, potem ko so kenijske sile vdrle v nakupovalno središče, a izjave ni mogoče preveriti.

Somalijska skupina je še zanikala, da so v napadu sodelovale tudi ženske, potem ko so britanski mediji poročali, da je bila vpletena tudi vdova enega od samomorilskih napadalcev, ki so leta 2005 napadli javna prevozna sredstva v Londonu.

"Dovolj mladih mož imamo, ki so popolnoma predani, in za take vojaške operacije ne potrebujemo naših sester," je sporočil Al Šabab.

Kenyatta, ki je v napadu izgubil tudi nečaka, je že v nedeljo obljubil, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice, tokrat pa je to še ponovil. "Strahopetci bodo srečali pravico, prav tako tudi njihovi sodelavci in naročniki, kdor koli že so," je dejal.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je v Washingtonu dejal, da ni nobenih potrjenih podatkov o tem, da naj bi bili v napad vpleteni tudi Američani.

Število napadalcev še neznano
Še vedno ni jasno, koliko storilcev je sodelovalo v napadu, ki se je začel v soboto zjutraj v nakupovalnem središču Westgate, saj so nekaj osumljencev aretirali na drugih krajih po Nairobiju.

Nakupovalno središče zdaj ob pomoči strokovnjakov iz ZDA, Velike Britanije, Izraela, Kanade in Nemčije ter Interpola držav preiskujejo sodnomedicinske ekipe in iščejo sledi, ki so jih za sabo pustili napadalci in ki bi jim lahko pomagale pri pojasnjevanju ozadja napada.

Trupla nekaterih žrtev, tudi napadalcev, so še vedno ujeta pod ruševinami trgovskega središča, ki se je porušilo po požaru in pod sabo pokopalo njihove posmrtne ostanke.

Po besedah Al Šababa je napad maščevanje za vdor kenijske vojske v Somalijo leta 2011, kjer so se bojevali proti islamskim upornikom. Kenijske enote so se pozneje v posredovanju proti somalijskim islamistom pridružile misiji Afriške unije.

V Keniji tridnevno žalovanje
V Keniji tridnevno žalovanje