Sirska begunka pred ameriško zastavo. Foto: Reuters
Sirska begunka pred ameriško zastavo. Foto: Reuters
John Kerry
John Kerry je novinarjem v State Departmentu dejal, da bodo več informacij objavili v prihodnjih dneh, ko naj bi o tem spregovoril tudi predsednik ZDA Barack Obama. Ta je že lani zagrozil, da bi uporaba kemičnega orožja pomenila "prestop rdeče črte" in prinesla spremembo ameriške politike. Foto: EPA
Radijski intervju: Novinarka Franceska Borri o Siriji
Inšpektorji ZN-a nadaljujejo preiskavo

"Vse je že pripravljeno in samo čakamo, da izpolnimo katero koli nalogo, ki jo bo predsednik izbral," je povedal Hagel za BBC.
Načrt za vojaško posredovanje v Siriji pripravlja tudi britanska vojska, je sporočil tiskovni predstavnik premierja Davida Camerona. Dodal je, da odločitev, kakšen bo odgovor na nedavni napad s kemičnim orožjem v Siriji, še ni bila sprejeta. "Z našimi mednarodnimi partnerji še naprej razpravljamo, kakšen bi bil pravi odgovor, kot del tega pa pripravljamo rezervni načrt za oborožene sile."
Cameron se je danes tudi odločil, da bo poklical poslance s poletnih počitnic na izredno sejo o morebitni vojaški intervenciji v Siriji po nedavnem napadu s kemičnim orožjem blizu Damaska. Nujna seja bo potekala v četrtek, razprava na njej pa bo namenjena britanski udeležbi v morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji.
Opozicija pričakuje napad v naslednjih dneh
Sirska opozicija pričakuje, da bodo zahodne države že v nekaj dneh začele vojaško posredovanje proti režimu predsednika Bašarja al Asada. S predstavniki opozicije se tuji uradniki celo že posvetujejo o tarčah, je razkril član političnega odbora Sirske nacionalne koalicije Ahmad Ramadan. "Natančne časovnice še ni (...) a lahko govorimo o skorajšnji mednarodni intervenciji proti režimu. Gre za vprašanje dni in ne tednov," je dejal.

"Bilo je več sestankov med koalicijo, uporniško Svobodno sirsko vojsko in zavezniškimi državami, na katerih je razprava tekla o morebitnih tarčah," je še pojasnil. Po navedbah Ramadana so se na seznamu med drugim znašla letališča, vojaška oporišča in skladišča orožja.

Tudi odposlanec Sirske nacionalne koalicije v Parizu Monzer Mahus je potrdil, da je bila koalicija obveščena o načrtovanem napadu svetovnih sil, s katerim bi "kaznovali" sirski režim. Podrobnosti sicer koalicija nima, saj je na svetovnih silah, da se o tem odločijo, je pojasnil.
Kerry: Dokazi so neizpodbitni
Ameriški zunanji minister John Kerry je že predtem izjavil, da obstajajo neizpodbitni dokazi, da so sirske oblasti 21. avgusta izvedle napad s kemičnim orožjem, pa čeprav trditve ni podkrepil z dokazi. "Dogodki, ki smo jim bili priča pretekli teden, bi morali hudo trkati na vest Zahoda, saj nasprotuje vsem zakonom morale. Naj bom jasen: množično klanje civilistov, ubijanje žensk in otrok ter nedolžnih mimoidočih s kemičnim orožjem je moralna norost. Uporaba kemičnega orožja je po vseh uveljavljenih standardih neizpodbitna - pa čeprav nekateri iščejo izgovore in poskušajo prikriti resnico - in jasna," je dejal Kerry.

Čeprav v svojem sinočnjem govoru ni ponudil dokazov o napadu - teh za zdaj tudi še ni, saj jih zbirajo inšpektorji ZN-a -, je prepričan, da so napad izvedle sile sirskih oblasti. Po njegovem mnenju je to edini logični sklep, saj zaloge kemičnega orožja nadzira režim.
Kerry pozval k ogledu posnetkov
Ob tem je dejal, da si je, "tako kot to lahko storijo vsi ljudje po svetu", še enkrat pogledal posnetke, ki so jih v svetovne medije poslali pripadniki sirskih upornikov.

"Tudi sam sem oče in v glavi nenehno vidim podobo očeta, ki je držal svojega mrtvega otroka in jokal, medtem ko je bil okoli njega kaos, podobe družin, ki so brez ene kaplje krvi ali kakršne koli vidne rane ležale mrtve v posteljah ali se zvijale v krčih – človeško trpljenje, ki ga ne moremo prezreti ali pozabiti. Vsakdo, ki trdi, da je bil napad izmišljen ali prirejen, mora preveriti svojo vest in moralni kompas. Kar vidimo danes, je resnično in neizpodbitno," je še dejal ameriški zunanji minister.
Sirija sicer napade s kemičnim orožjem ostro zanika.

Inšpektorji ZN-a preložili delo
Inšpektorji Združenih narodov (ZN) so medtem zaradi "varnostnih razlogov" preložili za danes napovedano zbiranje dokazov, ali je bilo preteklo sredo v napadu res uporabljeno kemično orožje in, kar je najpomembnejše, kdo ga je uporabil – uporniki ali sirske oblasti.
Med ponedeljkovo preiskavo, ki obsega pogovor s preživelimi pričami ter zbiranje vzorcev zemlje, krvi, urina in tkiv žrtev s petih lokacij, so bili inšpektorji tarča ostrostrelcev. Žrtev ali ranjenih pri tem ni bilo. Da bodo inšpektorji lahko zbrali dokaze, so se sirska vlada in uporniki dogovorili za ustavitev ognja.

20-članska ekipa inšpektorjev je sicer v Siriji od 18. avgusta, njen namen pa je preiskati navedbe o treh domnevnih predhodnih napadih s kemičnim orožjem. Uradni Damask je preiskavo prizorišča zadnjega napada dovolil, potem ko so zahodne države vse glasneje začele razmišljati o možnosti posredovanja v Siriji – k temu se nagibata tudi Velika Britanija in Francija.

S posredovanjem bodo še počakali
ZDA imajo v vzhodnem Sredozemlju zdaj štiri rušilce, opremljene z raketnimi izstrelki tomahavk, ki so najprimernejši za tovrstne napade. Vendar pa se v Washingtonu ugiba, da intervencije še ne bo tako kmalu. Počakali naj bi, da inšpektorji ZN-a končajo svoje delo. Obama nato prihodnji teden potuje na Švedsko in v Rusijo, kar naj prav tako ne bi bil primeren trenutek za napad na Sirijo.

ZDA enostransko odpovedale sestanek z Rusijo
Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je dejal, da obžaluje preložitev sestanka, ki bi ga morala imeti danes Rusija z ZDA v Haagu. Iz Washingtona so sporočili, da so sestanek preložili zaradi dogodkov v Siriji in domnevne uporabe kemičnega orožja. Gatilov je na Twitterju zapisal, da so ZDA odločitev sprejele enostransko, njihovo odločitev pa je "obžaloval".

Rusija sicer v Varnostnem svetu ZN-a vseskozi nasprotuje sprejetju kakršne koli resolucije o Siriji, s katero bi mednarodna skupnost odkrito obsodila zločine v Siriji. Strinjala pa se je s tem, da posebna skupina inšpektorjev ZN-a zbere dokaze o morebitni uporabi kemičnega orožja v tej državi.

Arabska liga na izrednem sestanku
V jordanskem Amanu se je medtem končal dvodnevni sestanek visokih vojaških predstavnikov nekaterih zahodnih in muslimanskih držav, na katerem so razpravljali o Siriji. Po navedbah neimenovanega predstavnika jordanske vojske so na sestanku dosegli "soglasje" glede morebitnega vojaškega posredovanja: "Če bo mednarodna skupnost prisiljena posredovati v Siriji, bi bili omejeni raketni napadi najodgovornejši in najsprejemljivejši odgovor."

Vojaški poveljniki iz desetih držav - ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije, Nemčije, Kanade, Savdske Arabije, Katarja, Turčije in Jordanije - niso določili časovnega načrta za napade, saj morajo kakršno koli vojaško posredovanje odobriti nacionalni voditelji, so se pa strinjali, da bi lahko vojaško akcijo pripravili že ta teden.

Poleg raketnih napadov so bili na dnevnem redu tudi morebitni letalski napadi, namenjeni prizemljitvi sirskih letalskih sil, in uvedba območja prepovedi poletov.

Po navedbah diplomatskih virov so bili udeleženci sicer razdeljeni glede obsega vojaškega odgovora, pri čemer so ZDA in Savdska Arabija zagovarjale omejene raketne napade, Velika Britanija in Francija pa obsežnejše posredovanje. Na koncu so dosegli dogovor, da bi bil najprimernejši niz napadov z vodenimi raketami z morja ali iz zraka.
Kdo uporablja kemično orožje?
Glavna sirska opozicijska skupina Nacionalna koalicija režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada obtožuje uboja ljudi v napadu s kemičnim orožjem na obrobju Damaska. Sirska vlada obtožbe zanika in trdi, da kemično orožje uporabljajo uporniki.

Britanska nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice, ki se zanaša na podatke mreže aktivistov in zdravstvenega osebja v Siriji, ugotavlja, da je zaradi izpostavljanja strupenemu plinu v Siriji od srede umrlo najmanj 322 ljudi, od tega 54 otrok.

Radijski intervju: Novinarka Franceska Borri o Siriji
Inšpektorji ZN-a nadaljujejo preiskavo