Kerry in Malliki sta se pogovarjala tudi o nestabilni politični situaciji v Iraku. Foto: Reuters
Kerry in Malliki sta se pogovarjala tudi o nestabilni politični situaciji v Iraku. Foto: Reuters
Ahmed Moaz Al Katib
Al Katib se poslavlja že po štirih mesecih vodenja sirske opozicije. Foto: EPA

Iraškega premierja Nurija Al Malikija je Kerry opozoril na po njegovih besedah nesprejemljive prevoze orožja iz Irana v Sirijo prek iraškega zračnega prostora, saj to pomaga sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, da se lahko obdrži na oblasti.

"Kar koli podpira predsednika Asada, je problematično," je dejal Kerry.

ZDA obtožujejo Irak, da se ne zmeni za skoraj vsakodnevne sporne polete, za katere Iran trdi, da gre za humanitarno pomoč, medtem ko so na Zahodu prepričani, da gre za prevoz orožja in borcev v Sirijo, kjer že dve leti divja upor proti režimu predsednika Al Asada. Iraške oblasti so lani obljubile, da bodo preiskale polete, a do zdaj so pregledali le dve letali.

Kerryjev obisk v Bagdadu poteka ob deseti obletnici ameriške invazije na Irak, v okviru katere so ZDA strmoglavile režim nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, a jim iz države ni uspelo narediti demokratične zaveznice na Bližnjem vzhodu.

Namesto tega so ameriški vojaki državo pred letom dni zapustili v slabem položaju: prežeto z nasiljem in neskončnimi političnimi prepiri.

Odstop vodje opozicije
Ahmed Moaz Al Katib je medtem sporočil, da odstopa kot vodja sirske opozicije. Za to se je odločil zaradi pomanjkanja mednarodne podpore Siriji in zunanjega vpliva na njeno opozicijo.

Opozoril je, da so med posledicami dveletnega upora zoper režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada poleg več kot 70.000 žrtev tudi aretacije več deset tisoč ljudi, pregon več 100.000 ljudi, poškodovana infrastruktura in druge tragedije.

"Vse to ni bilo dovolj, da bi mednarodna skupnost ljudem omogočila, da se branijo," je bil kritičen. Zahod se namreč še vedno ni odločil, ali bi oborožil sirske upornike ali ne.

Al Katib se je za odstop odločil tudi zaradi zunanjega vpliva na sirsko opozicijo. "Naše sporočilo vsem je, da bodo odločitve o Siriji sprejemali Sirci in samo Sirci," je poudaril. "Pred Alahom sem se zavezal, da bom, če zadeve prestopijo določene meje, odstopil. In danes izpolnjujem svojo obljubo," je pojasnil.