To je za Kerryja prvi obisk Južnega Sudana v vlogi ameriškega državnega sekretarja. Foto: Reuters
To je za Kerryja prvi obisk Južnega Sudana v vlogi ameriškega državnega sekretarja. Foto: Reuters

Kerry je Južni Sudan obiskal dan po tem, ko je ponovil grožnjo z ameriškimi sankcijami in izrazil bojazen, da se bo naraščajoči konflikt sprevrgel v genocid.

Glavni del obiska bo pogovor z južnosudanskim predsednikom Salvo Kiirom, čigar sile se od decembra spopadajo z vojaki, ki so zvesti njegovemu odstavljenemu namestniku Rieku Macharju.

Spor med obema politikoma je dobil etnične razsežnosti, saj je prerasel v spopade med Kiirovim ljudstvom Dinka in Macharjevimi Nueri, dvema največjima etničnima skupinama v državi, ki je svojo neodvisnost razglasila leta 2011, ko se je odcepila od Sudana.

V spopadih je bilo ubitih več tisoč ljudi, milijon pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Številni so zavetišče poiskali v oporiščih Združenih narodov, kjer pa prav tako nisi varni in so tudi tam tarča napadov.

Neuspešna prekinitev ognja
Kerry je med četrtkovim obiskom sosednje Etiopije obe strani pozval k prenehanju spopadov in Kiira ter Macharja pozval, naj javno obsodita "brutalne napade na civiliste".

Januarja sta obe strani sklenili dogovor o prekinitvi ognja, a je to ostalo le mrtva črka na papirju, saj se nasilje nadaljuje.

Ameriški državni sekretar se bo srečal tudi s predstavniki mirovnih sil ZN-a, ki so bili tudi sami tarča napadov, ko so skušali zaustaviti nasilje.

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je pred dnevi opozorila na grozljiv podatek, da se v spopadih bori več kot 9.000 otrok, kar je vojni zločin.