Kerry je opozoril, da bi lahko Afganistan ostal brez ameriške pomoči. Foto: Reuters
Kerry je opozoril, da bi lahko Afganistan ostal brez ameriške pomoči. Foto: Reuters

Kerry se bo srečal z obema predsedniškima kandidatoma Abdulahom Abdulahom in Ašrafom Ganijem, ki sta vsak zase razglasila zmago v drugem krogu volitev.

Že pred obiskom je ameriški državni sekretar opozoril pred nezakonitim prevzemom oblasti in zagrozil s prekinitvijo ameriške pomoči, potem ko se je izvedelo, da naj bi Abdulah načrtoval vzpostavitev vzporedne vlade.

Končni izidi volitev za naslednika Hamida Karzaja bodo znani 22. julija, a po delnih izidih, ki jih je objavila državna volilna komisija, je Gani osvojil 56,44 in Abdulah 43,56 odstotka glasov.

Abdulah, ki je zmagal v prvem krogu volitev aprila, a ni dosegel polovice glasov, zatrjuje, da je v drugem krogu prišlo do množične volilne prevare, saj so bile po njegovih besedah volilne skrinjice napolnjene s ponarejenimi glasovnicami.

Misija ZN-a v Afganistanu je opozorila, da je pred objavo končnega izida prezgodaj razglašati zmago, in oba kandidata pozvala k zadržanosti in umiritvi svojih privržencev, da ne bi prišlo do nemirov in nestabilnosti. Zaradi obtožbe o poneverbah poteka na tretjini od več kot 7.000 volišč ponovno štetje glasov, ki bi lahko pomembno spremenilo volilni izid.

Nenaden Kerryjev obisk Afganistana je znak zaskrbljenosti ZDA nad dogajanjem v deželi pod Hindukušem, od koder se nameravajo do konca letošnjega leta umakniti vsi tuji vojaki.

V Washingtonu vlada bojazen, da bi lahko Afganistan zdrsnil v povolilni kaos in bi ga po umiku ameriških sil čakala podobna usoda kot zdaj Irak, ki zaradi ofenzive sunitskih skrajnežev in nezadovoljstva nad šiitsko vlado pred razpadom.