Vzhod Ukrajine je razdejan po več kot letu spopadov. Foto: Reuters
Vzhod Ukrajine je razdejan po več kot letu spopadov. Foto: Reuters
Victoria Nuland
Nulandova je znana po kritiziranju vloge EU-ja pri reševanju krize v Ukrajini. Foto: Reuters

Ruska vojaka so zajeli pri mestu Šastja v pokrajini Lugansk v bližini razmejitvene črte med vladnimi silami in proruskimi uporniki. Ukrajinsko notranje ministrstvo je objavilo videoposnetek z zaslišanja enega od zajetih vojakov, ki je bil ranjen v spopadu. Predstavil se je kot Aleksandr Aleksandrov in povedal, da je del skupine posebnih enot.

Dejal je še, da je bila njegova skupina 14 vojakov na vohunski misiji. "Odkrili so nas. Med poskusom bega sem bil ranjen. Tukaj smo bili štiri do pet dni," je dejal.

Kijev in zahodne države obtožujejo Rusijo, da se njeni vojaki borijo v vrstah upornikov na vzhodu Ukrajine, kar pa Moskva odločno zavrača, a priznava, da so na ukrajinskem ozemlju prisotni ruski prostovoljci.

Vodja ukrajinske varnostne službe Valentin Nalivajčenko je zajeta ruska vojaka obtožil, da sta odgovorna za smrt ukrajinskega vojaka, zato jima bodo sodili za "teroristična dejanja in zločine". V sobotnih spopadih na tem območju je bil ubit en ukrajinski vojak.

Kremelj vztraja pri zanikanju
Od izbruha spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki pred več kot enim letom je bilo ubitih že okoli 6.100 ljudi, še več pa jih je zapustilo svoje domove. Februarja so sprte strani v Minsku sklenile mirovni dogovor, ki določa premirje in umik težkega orožja s prvih linij, a spopadi vseeno niso prenehali in še vedno so nove žrtve.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je dejal, da zna imeti rusko vodstvo težave, če bo le dejalo, da so se zajeti vojaki izgubili, kar je bila razlaga iz Moskve pri nekaterih prejšnjih podobnih incidentih.

Na prošnjo za komentar ukrajinskih trditev o zajetih ruskih vojakih je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov odgovoril, da so že večkrat povedali, da na vzhodu Ukrajine ni pripadnikov ruske vojske.

V Moskvi podpornica protestov
Na obisk v Moskvo je medtem prispela namestnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland, kar ruska stran vidi kot znak izboljšanja odnosov med državama.

Le nekaj dni pred tem je rusko črnomorsko letovišče Soči obiskal ameriški državni sekretar John Kerry, ki se je srečal tako s svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Peskov je pojasnil, da je bilo že na srečanju Lavrova in Putina s Kerryjem povedano, da je potreben tesnejši dialog.

Nulandova je bila sicer v preteklosti tarča ostrih kritik iz Rusije zaradi podpore prodemokratičnim protestom v Kijevu, ki so odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča in na oblast pripeljali prozahodno vodstvo.

Predmet pogovorov bo iskanje načinov za okrepitev krhkega premirja na vzhodu Ukrajine in izvajanje določil dogovora iz Minska. Ameriška podsekretarka se bo v Moskvi pogovarjala z dvema namestnikoma ruskega zunanjega ministra.