Ukrajinska družba Naftogaz bi morala Gazpromu dolg 1,95 milijarde ameriških dolarjev plačati do danes do 10. ure po krajevnem času (do 8. ure po srednjeevropskem), a Ukrajina dolga ni poravnala. Rusija trdi, da ji Ukrajina za plin dolguje skupno 4,5 milijarde dolarjev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajinska družba Naftogaz bi morala Gazpromu dolg 1,95 milijarde ameriških dolarjev plačati do danes do 10. ure po krajevnem času (do 8. ure po srednjeevropskem), a Ukrajina dolga ni poravnala. Rusija trdi, da ji Ukrajina za plin dolguje skupno 4,5 milijarde dolarjev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
Čez Ukrajino je speljanega približno 15 odstotkov vsega plina, ki ga porabimo v Evropi. Tokratni plinski spor je izbruhnil, ko so protesti v Ukrajini z oblasti odnesli proruskega predsednika Viktorja Janokuviča - takrat je Moskva skoraj podvojila ceno plina za Kijev. Foto: Reuters
Sergej Lavrov
Srbija, ki je konec januarja začela pogajanja o članstvu v EU-ju, se ni pridružila sankcijam proti Rusiji. Dačić je nedavno dejal, da tega ne morejo storiti, svojo politiko pa bodo z EU-jem usklajevali, ko bo Srbija njena članica. Stališče države glede ukrajinske krize je po njegovih besedah, da Beograd spoštuje ozemeljsko celovitost vsake države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Gazprom Ukrajini prenehal dobavljati plin

"Od danes bo ukrajinsko podjetje prejelo le toliko ruskega plina, kolikor ga bo vnaprej plačalo," so zapisali v sporočilu za javnost. Ruski energetski velikan je še sporočil, da je proti Ukrajini vložil tožbo za 4,5 milijarde dolarjev, kolikor naj bi znašal skupni dolg, na mednarodnem arbitražnem sodišču v Stockholmu.

Moskva je EU že obvestila, da bi se lahko zaradi novega režima dobave plina Ukrajini pojavile motnje v oskrbi z ruskim plinom. Gazprom je v sporočilu za javnost izrazil pričakovanje, da bo Naftogaz zagotovil neprekinjeno dobavo plina Evropi po plinovodih, ki so speljani čez Ukrajino. Je pa koncern dodal, da je Evropsko komisijo že obvestil o možnih prekinitvah dobave, če bi Naftogaz nelegalno uporabil plin iz tranzitnih tokov.

Ukrajinski minister za energijo Jurij Prodan je skušal javnost pomiriti z besedami, da bo Ukrajina poskušala nadomestiti izgubo ruskega plina z večjimi dobavami iz Evrope. Čez Ukrajino je speljanega približno 15 odstotkov vsega plina, ki ga porabimo v Evropi.

Neuspešna pogajanja
Kijev bi moral ruskemu naftnemu velikanu Gazpromu plačati 1,45 milijarde dolarjev dolga za november in december 2013 in pol milijarde dolarjev za april in maj 2014. Do 26. junija mora plačati še 1,8 milijarde za april in maj 2014.

Jabolko spora pri pogajanjih je tudi cena plina od junija dalje. Ukrajina je pred rusko-ukrajinskim sporom za 1000 kubičnih metrov zemeljskega plina plačevala 268 dolarjev. Gazprom pa je ceno zvišal za skoraj 80 odstotkov, na 485 dolarjev za 1000 kubičnih metrov zemeljskega plina, kar je najvišja cena v Evropi.

Ukrajina zahteva, naj Rusija ceno zniža s 485 na 326 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina. Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je 385 dolarjev za 1000 kubičnih metrov njegova zadnja ponudba.

Lavrov v Beogradu o gradnji Južnega toka
Glede Gazproma pa se je prejšnji teden zataknilo tudi pri gradnji plinovoda Južni tok. Bolgarija je po opozorilu Bruslja, da je gradnja omenjenega plinovoda v nasprotju z evropskimi predpisi, začasno ustavila gradnjo. Le nekaj ur po tej odločitvi, je gradnjo plinovoda ustavila tudi Srbija, ki je pridružitvena članica EU-ja, zato bo glavna tema ob dvodnevnem uradnem obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Beogradu, ko se bo sestal s celotnim državnim vrhom, ravno Južni tok.

Lavrov se bo sešel s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, premierjem Aleksandrom Vučićem in zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Posvetili se bodo "vsem vidikom dvostranskih odnosov, oceni izvedbe zastavljenih ciljev in določitvi novih smeri sodelovanja", sploh v luči deklaracije o strateškem partnerstvu, ki sta jo državi podpisali maja lani, so napovedali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Pomembno mesto v dialogu med Moskvo in Beogradom tradicionalno zavzema gospodarsko sodelovanje, pri čemer bodo v okviru obiska ruskega zunanjega ministra veliko pozornost namenili obnovi srbskih železnic, za kar je Rusija Srbiji odobrila kredit v višini 800 milijonov dolarjev, ter projektu Južni tok.

Gazprom Ukrajini prenehal dobavljati plin