Kim Džong Un je vodenje Severne Koreje prevzel po smrti svojega očeta Kim Džong Ila decembra 2011. Foto: Reuters
Kim Džong Un je vodenje Severne Koreje prevzel po smrti svojega očeta Kim Džong Ila decembra 2011. Foto: Reuters

Z izvolitvijo na najvplivnejši položaj je Kim dobil najvišja mogoča pooblastila pri vodenju močno militarizirane države. Poleg tega zaseda tudi položaj vodje vladajoče delavske stranke in poveljnika vojske.

Ljudska skupščina ga je potrdila na svojem prvem zasedanju po volitvah prejšnji mesec, na katerih so vsi kandidati nastopili brez nasprotnikov. Kim je v svojem okrožju dobil glasove vseh volilnih upravičencev.

Kot je poročala državna tiskovna agencija KCNA je bil Kim na položaj izvoljen z "absolutno podporo in zaupanjem" vseh, po njegovi izvolitvi pa so vsi poslanci in sodelujoči na seji izbruhnili v glasne vzklike odobravanja ter mu izkazali najvišjo slavo in čestitke.

Severnokorejski parlament šteje 687 članov in je formalno najvišji organ v državi. Običajno se sestane dvakrat letno za nekaj dni, ko potrdi državni proračun za tekoče leto in potrdi smernice, ki jih je že predtem začrtala partija.

Na zasedanju naj bi potrdili kadrovske spremembe, ki se dotikajo funkcionarjev, povezanih s Kimovim stricem Džang Song Tekom. Tega je dal Kim usmrtiti lani decembra, ker naj bi načrtoval zaroto proti njemu.