Kim je ob novem letu nagovoril rojake. Foto: Reuters
Kim je ob novem letu nagovoril rojake. Foto: Reuters

"Pravočasna, točna odločitev naše stranke, da odstranimo protistrankarske, protirevolucionarne in razkolniške elemente, je v veliki meri pripomogla k utrditvi enotnosti stranke in revolucije ter okrepila našo solidarnost za stokrat," je dejal Kim v svojem prvem komentarju usmrtitve Džanga, ki je veljal za drugega človeka v Severni Koreji.

Mladi voditelj je s tem utrdil predhodne obtožbe na račun Džanga, da je poskušal zgraditi lasten krog političnih podpornikov. Usmrtili so ga 12. decembra, med drugim zaradi načrtovanja državnega udara in korupcije.

Džang je po mnenju poznavalcev odigral ključno vlogo pri prenosu oblasti na mladega voditelja, potem ko je pred dvema letoma umrl njegov oče in nekdanji voditelj Kim Džong Il. Zamere pri tretjem v dinastiji Kim naj bi povzročil zaradi naraščajočega političnega vpliva.

Državna tiskovna agencija KCNA je po usmrtitvi sporočila, da je Džang pred vojaškim sodiščem priznal, da je skušal strmoglaviti oblast.

Svarilo za ZDA
Kot je v televizijski novoletni poslanici dejal Kim, je njegova usmrtitev dokaz, da je vladajoča komunistična stranka zavezana služenju javnosti.

Pozval je tudi k okrepitvi gospodarstva z razvojem infrastrukture, energetike in kmetijstva. Napovedal je tudi prizadevanja za izboljšanje odnosov z Južno Korejo.

Posvaril je še, da bo Korejski polotok v primeru nove vojne zajela jedrska katastrofa, in dodal, da v tem primeru ne bodo varne niti ZDA.