Kim Džong Un je dejal, da ga je Trumpova grožnja prepričala, da se je pravilno odločil glede razvoja jedrskega orožja. Foto: Reuters
Kim Džong Un je dejal, da ga je Trumpova grožnja prepričala, da se je pravilno odločil glede razvoja jedrskega orožja. Foto: Reuters
Raketa
Pjongjang na Trumpove grožnje s "popolnim uničenjem" Severne Koreje odgovarja z napovedjo novega jedrskega preizkusa. Foto: Reuters
Kim Trumpa označil za neuravnovešenega

Trumpove izjave "so me prepričale, namesto preplašile ali ustavile, da je pot, ki sem jo izbral, pravilna in da ji moram slediti do konca," je dejal Kim v izjavi, ki jo je prenesla državna tiskovna agencija KCNA.

Kim je še dejal, da bo Trump "drago plačal" za svoj nedavni govor v ZN-u, dodal pa je še, da bo "gotovo in dokončno z ognjem ukrotil norega ameriškega šibkega senilnega starca".

Trump je namreč v torek dejal, da bodo ZDA, če se bodo prisiljene braniti, "popolnoma uničile" Severno Korejo. Ob tem je Kima posmehljivo označil za "človeka raketo", ki da je na "samomorilski misiji". Gre za nadaljevanje ostre retorike med obema državama v zadnjih mesecih.

Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho, ki je Trumpov govor primerjal z "laježem", je medtem opozoril, da bi lahko Pjongjang preizkusil vodikovo bombo v Tihem oceanu. Kot je dejal Ri, "bi to bila lahko najmočnejša detonacija vodikove bombe na Tihem oceanu". Severna Koreja je kljub prepovedi in mednarodnim obsodbam že izvedla šest jedrskih preizkusov, v zadnjem mesecu pa je čez Japonsko izstrelila dve balistični raketi.

Kitajska spet poziva k zadržanosti
Kitajska je vse strani, vpletene v korejsko krizo, spet pozvala k zadržanosti. "Razmere na Korejskem polotoku so resne. Vse vpletene strani bi se morale odzvati zadržano, namesto da se izzivajo," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. "Verjamemo, da samo če se vpletene strani srečajo na pol poti, lahko resnično rešijo vprašanje Korejskega polotoka in uresničijo mir in stabilnost na Korejskem polotoku," je dodal.

Rusija pa je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi stopnjevanja napetosti na Korejskem polotoku, ki ga povzroča besedna vojna med ZDA in Severno Korejo. "Moskva je prepričana, da politična in diplomatska rešitev severnokorejskega problema nimata alternative," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah situacijo dodatno poslabšuje "izmenjava bedastih izjav, polnih groženj".

Trump je medtem z izvršnim ukazom zaostril sankcije proti Severni Koreji. Ukaz finančnemu ministrstvu ZDA daje pooblastila za sankcioniranje podjetij in finančnih institucij, ki poslujejo s to državo.

Kim Trumpa označil za neuravnovešenega