Svet
(7)

Poudarki

  • Kirgizija zapira meje
  • Začasna oblast razglasila izredne razmere
Kirgizija
Začasna vlada je razglasila izredne razmere in na območje poslala vojsko z oklepniki. Foto: EPA
VIDEO
Zaostrene razmere v Kirgiziji

Dodaj v

Kirgizija prosi Rusijo za pomoč, 75 ljudi mrtvih

27. junija Kirgizi na referendum o spremembi ustave
12. junij 2010 ob 10:52,
zadnji poseg: 12. junij 2010 ob 21:28
Biškek - MMC RTV SLO

Drugi dan etničnih spopadov v mestu Oš na jugu Kirgizije poskušajo nerede umiriti državne varnostne sile, a brez uspeha. Mrtvih je 77 ljudi, kirgiške oblasti so za pomoč prosile Rusijo.

V nasilju med Kirgizi in uzbekistansko manjšino je bilo ranjenih že več kot 1.000 ljudi, več tisoč, med njimi večinoma ženske, otroci in starejši, jih je pobegnilo v sosednji Uzbekistan. Na jug Kirgizije zdaj tudi od drugod prihajajo oboroženi moški, opremljeni s kovinskimi palicami in avtomatskim orožjem.

Kirgizija zapira meje
Junijski spopad v Kirgiziji je eden hujših v tej azijski državi, potem ko so aprila odstavili nekdanjega predsednika Kurmanbeka Bakijeva. Predstavnik za odnose z javnostmi na kirgiškem notranjem ministrstvu je za BBC dejal, da je stanje v državi "zelo, zelo težko". Prav tako je za britanski medij zanikal govorice, da naj bi varnostne sile streljale na civiliste, temveč da te le preprečujejo, da bi na to območje prišli še dodatni bojevniki. Kirgiška televizija je poročala, da je država zato že zaprla meje s Tadžikistanom in Kitajsko.

Vzroki za nemire v Ošu, kjer živijo podporniki odstavljenega Bakijeva, še vedno niso znani. Tamkajšnje oblasti so dejale, da naj bi se dogajali obračuni med krajevnimi tolpami, kar se je nato prevesilo v oboroženi spopad. V Kirgiziji živi 70 odstotkov Kirgizov in 15 odstotkov Uzbekistancev, ki bivajo na območju blizu mesta Oš. Večji nemiri med etničnima skupinama so vzniknili v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je umrlo več tisoč ljudi.

"Potrebujemo pomoč Rusije"
Začasna kirgiška vlada predsednice Roze Otunbajeve je opozorila, da v prihodnjih dneh pričakujejo še hujše spopade. Prav zato je Otumbajeva ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjemu poslala pismo, v katerem je Rusijo prosila za vojaško pomoč. "Vse gori: domovi, restavracije in bari. Celotno mesto je prekril dim," je za agencijo Reuters dejal tamkajšnji delavec za človeške pravice Dilmurad Išanov. "Ne potrebujemo kirgiške avtoritete. Potrebujemo Rusijo. Potrebujemo vojsko. Potrebujemo pomoč," je še dejal.

Kirgizija se pripravlja ne referendum o novi ustavi, ki bo 27. junija. Če bo referendum uspel, bo Kirgizija postala parlamentarna republika. Hkrati se bodo zmanjšala pooblastila predsedniku, s čimer bodo preprečili morebitno samovoljo vladanja prvega človeka Kirgizije.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 12.06.2010 ob 11:56
Zanimivo, Rusijo prosijo za pomoč, nekatere druge države pa pridejo "pomagat" kar same od sebe.
Petar Karamazov
# 12.06.2010 ob 12:21
Ne potrebujemo Kirgiške avtoritete. Potrebujemo Rusijo. Potrebujemo vojsko. Potrebujemo pomoč

To pove vse. dokler sta bili na tem področju Carska Rusija in kasneje Savjetski sajuz, je bila stvar stabilna. Po načrtnem uničenju sovjetske državnosti s strani tandema Gorbačov- Ševarnandže, kateremu so najbolj nasprotovale južne republike ZSSR, je prišlo do etničnih konfliktov in gospodarskega kolapsa. Rusijo nazaj do mej Afganistana.
vidim
# 12.06.2010 ob 16:57
Kdo je zanetil te nemire ali kdo jih neti? Komu bi lahko to koristilo?
TheNomad
# 13.06.2010 ob 02:43
Pa končno vemo, kaj Neron zmoli, preden gre v posteljo :D
lunajko222
# 12.06.2010 ob 14:37
hehe, .. kako države prosijo rusijo da jim pomaga, američani pa pridejo pomagat tud ko ne prosiš za pomoč, ..aka, irak, srbija, vietnam, libija, čile, granada, irak, irak, somalija, ... teli američani vedo kako se pomaga, tud če ne prosiš oni že vedo kaj je zate najbolje, najboljša pomoč je vedno v obliki bomb ki ti jih vržejo na hišo, ..preostalo pa mediji obrnejo vojaške zločine v mednarodno humanitarno akcijo--to da mečeš bombe in tomahawk rakete nima veze, ..

in svet se vrti naprej, ..oz. kako bi rekel kumara, .. psi lajajo, karavana gre dalje? :D ..kera kumara ej, .. hehe, .. ojej, .. demokracijaaaa, .. tako super si, ..kako lep svet je ustvarila, .. še mal pa nam bo taista demokracija dostavila gorivo do našega morja.. :D yeeesssss, ... pocen gorivo končno prihaja, .. Obama, komunist! da ne boš niti slučajno dal kazni BP-ju, ..to ni komunizem veš, podjetja in podjetnike se ne da v zapor, ..samo Talibanom se sodi, .. oni naredijo več škode kot pa nafta ki zastrupi vodo, pobije vse živo v morju, .. taliban, aaaa to je grožnja, .. vsi v afganistan, .. ! :D .. gremo pomagat ljudem, .. :)))))))))))))
adnan1984
# 12.06.2010 ob 13:36
To nič ne pove! Rusija ima svojo državo in naj smradi v svoji državi. Druge naj pustijo pr miru, ker se lahk sami zmenijo. Marionetne države bodo pa vedno klicale po pomoči- dol z takimi vladami.
Neron
# 12.06.2010 ob 12:02
Mati Rusija, reši nas okov nacionalizma, kapitalizma in nebzdranega neoliberalizma ter jenkijevskega šovinizma, egoizma in avtoritarizma!

Živela mati Rusija!
По долинам и по взгорьям
Kazalo