Cameron je s Šijem načel tudi pereče vprašanje človekovih pravic, a za nekatere kritike je to premalo. Foto: EPA
Cameron je s Šijem načel tudi pereče vprašanje človekovih pravic, a za nekatere kritike je to premalo. Foto: EPA
London
V torek zvečer se je Ši udeležil banketa pri kraljici Elizabeti II. Foto: Reuters

Obisk Šija je prvi obisk kitajskega predsednika na Otoku po letu 2005. Ob njegovem prihodu v britansko prestolnico je v torek britanski premier David Cameron zanj in njegovo ženo priredil slovesen sprejem blizu Buckinghamske palače, kjer so ga pozdravile salve iz 41 topov.

Med potjo do Buckinghamske palače, kamor se je visoki gost odpravil v kočiji, so Šija pozdravili tisoči podporniki Kitajske, a tudi nekaj sto protestnikov, ki so opozarjali na problematiko človekovih pravic v azijski velesili.

Po slovesnem sprejemu je v sredo sledil še vrhunec obiska - podpis gospodarskih dogovorov v vrednosti 62 milijard dolarjev, med katerimi najbolj izstopa prva kitajska naložba v jedrske objekte na Zahodu. Kitajska bo tako prevzela tretjinski delež v načrtovani 28 milijard dolarjev vredni jedrski elektrarni Hinkley Point. Projekt v Hinkley Pointu naj bi po napovedih Londona ustvaril 25.000 delovnih mest in z elektriko oskrboval šest milijonov domov.

Poleg tega bo kitajska državna jedrska družba CGN s svojim reaktorjem sodelovala pri izgradnji jedrske elektrarne Bradwell vzhodno od Londona in s petinskim deležem vstopila v napovedano jedrsko elektrarno Sizewell. V nasprotju s Hinkley Pointom preostali dve jedrski elektrarni nimata ciljnega datuma za začetek obratovanja.

"Zgradili bomo globalno in celovito strateško partnerstvo med našima državama za 21. stoletje in skupaj vstopili v zlato dobo," je povedal Ši in pojasnil, da je prav dogovor o gradnji jedrskih elektrarn paradna naložba.

Z močnimi odnosi do odkritih pogovorov
V Londonu upajo, da bo drugo največje gospodarstvo na svetu postalo v desetih letih drugi največji trgovinski partner Velike Britanije. Čeprav je bil Cameron deležen kritik, da se podreja kitajskemu denarju in ob tem pomika na stran stopnjevanje omejevanja svoboščin od prihoda Šija na oblast pred tremi leti, pa britanski politični in poslovni voditelji opozarjajo, da je vzpon Kitajske nemogoče ignorirati.

"Močnejši kot so naši odnosi, lažje bomo imeli potrebne in odkrite razprave o drugih vprašanjih," je dejal Cameron na vprašanje o problematičnosti poslovanja z nedemokratično državo s porazno statistiko spoštovanja človekovih pravic. "Če pogledamo naokoli po svetu, je zmeraj še prostor za izboljšanje," je odvrnil kitajski predsednik glede spoštovanja človekovih pravic.

Eno izmed aktualnih vprašanj, na katera je moral odgovarjati Ši, je bilo stanje kitajskega gospodarstva, ki s padanjem gospodarske rasti kaže znake ohlajanja, poleg tega pa je nezaupanje v sposobnost kitajskih oblasti zasejal tudi drastični padec vrednosti na kitajskih borzah v letošnjem letu. Kitajski predsednik je zagotovil, da ne bo nobenega trdega pristanka za gospodarstvo njegove države, ampak bodo ohranjali močan zagon.