Svet
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Protest
Kitajci so odšli na ulice. Foto: Reuters
Peking
Za japonsko veleposlaništvo v Pekingu je bilo potrebno dodatno varovanje. Foto: EPA

Dodaj v

Kitajci obletnico japonske invazije izkoristili za nove proteste

Več sto kitajskih ribiških ladij pluje proti otokom
18. september 2012 ob 15:26
Peking - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Obletnico japonske invazije na Kitajsko so kitajski protestniki znova izkoristili za protijaponske shode, ki so se začeli, potem ko se je Tokio odločil za sporni nakup otokov, ki si jih lasti tudi Kitajska.

Otočje Senkaku, kot ga imenujejo Japonci, ali Diaoju, kot je znano na Kitajskem, je vzrok za vnovično poslabšanje odnosov med azijskima velesilama, med katerima se pogosto pojavijo napetosti zaradi nerešenih zgodovinskih ali ozemeljskih vprašanj.

V vodah okoli otočja zdaj nenehno patruljirajo vojaške ladje obeh držav in vzbujajo strah pred izbruhom pomorskega konflikta.

Kitajski obrambni minister Kiang Guanglie je na novinarski konferenci skupaj z ameriškim obrambnim ministrom Leonom Panetto dejal, da si njegova država pridružuje pravico do "nadaljnjih akcij" glede rešitve ozemeljskega spora z Japonsko.

Vseeno sam upa, da bo mogoče spor rešiti po diplomatski poti. Odgovornost za napetosti med državama je pripisal Japonski, saj po njegovih besedah otoki pripadajo Kitajski.

Ameriški obrambni minister je ob tej priložnosti obe državi pozval, naj se vzdržita nasilja in ohranita mirno držo.

Vzrok za tako zanimanje za otoke tiči v naravnem bogastvu, predvsem energetskem, ki naj bi ga skrivala okolica otočja.

Protesti so izbruhnili na na dan, ko se Kitajci z grenkobo spominjajo japonske invazije na sever Kitajske leta 1931.

Zjutraj sta na enem izmed spornih otokov pristala dva japonska aktivista, a naj bi po poročanju japonske obalne straže otočje že zapustila. Oblasti v Pekingu so se takoj odzvale na pristanek japonskih aktivistov in ga označile za provokativno dejanje.

Proti otočju medtem pluje flota več sto kitajskih ribiških ladij, ki naj bi imele zaščito kitajske obalne straže.

Tudi iz Tajvana, ki si prav tako lasti otoke, so sporočili, da je v soboto proti otočju odplula skupina tajvanskih ribičev. Vsaka od 60 ribiških ladij naj bi imela na krovu od pet do šest ljudi.

Škoda za gospodarstvo
Zaradi protestov je na stotine japonskih podjetij zaprlo svoje trgovine in obrate na Kitajskem. Med drugim so v strahu pred nasilnimi nemiri ustavili proizvodnjo v kitajskih podružnicah Sonyja, Panasonica, Toyote, Honde in Nissana.

Sprti državi imata sicer tesne gospodarske odnose, številna japonska podjetja pa so vlagatelji na Kitajskem. Blagovna menjava med državama je lani znašala 342,9 milijarde ameriških dolarjev. Japonski premier Jošihiko Noda je Peking pozval, naj zaščiti japonske državljane na Kitajskem.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
viljam_s
# 18.09.2012 ob 18:47
No tukaj si lahko Slovenci pogledajo analogni primer kako smo izgubili Trieste, Gorizo in Klagenfurt. Slovenčki nikoli niso razumeli, da se je to zgodilo absolutno zaradi komunističnosti in odkrite sovražnosti proti Zahodnjakom (Angležem, Američanom, Kanadčanom, itd), ki si v tistih časih tega absolutno niso zaslužili.
Enako se je zgodilo tudi Kitajcem - lepo so Američani poskrbeli, da so šli otočki v roke Japončkom. Najprej so jih pošteno prebutali, ko so pa jih spametovali so pa poskrbeli za njihovo perspektivo. Ampak Slovenček nikoli ne bo razumel preproste Churchill-ljanske logike - "Proti nacistu bom šel po zaveznika celo v pekel." Ampak Slovenci nikoli niso razumeli predvsem drugega dela tega stavka, ki mu logčno sledi, da bodo pa v drugem koraku takoj obračunali še s komunistom - no in tudi so kot se šika.
Llagavulin16
# 18.09.2012 ob 18:09
Kitajci so ena navadna golazen..
high fidelity
# 18.09.2012 ob 16:12
Shodi kjer javno udrihajo cez "sovraznike", so bolj podobni dogodkov na bliznjem vzhodu ali severni afriki kakor pa zreli demokraciji ali velesili.. Vzpon kitajske arogance bi lahko pomenil padec ekonomskega imperija.. bumerang se vedno vraca...
ferit
# 18.09.2012 ob 15:31
Mislim, da je čas, da Kitajci z bliskovito akcijo zavzamejo otočje.
Kazalo