Kitajci so odšli na ulice. Foto: Reuters
Kitajci so odšli na ulice. Foto: Reuters
Peking
Za japonsko veleposlaništvo v Pekingu je bilo potrebno dodatno varovanje. Foto: EPA

Otočje Senkaku, kot ga imenujejo Japonci, ali Diaoju, kot je znano na Kitajskem, je vzrok za vnovično poslabšanje odnosov med azijskima velesilama, med katerima se pogosto pojavijo napetosti zaradi nerešenih zgodovinskih ali ozemeljskih vprašanj.

V vodah okoli otočja zdaj nenehno patruljirajo vojaške ladje obeh držav in vzbujajo strah pred izbruhom pomorskega konflikta.

Kitajski obrambni minister Kiang Guanglie je na novinarski konferenci skupaj z ameriškim obrambnim ministrom Leonom Panetto dejal, da si njegova država pridružuje pravico do "nadaljnjih akcij" glede rešitve ozemeljskega spora z Japonsko.

Vseeno sam upa, da bo mogoče spor rešiti po diplomatski poti. Odgovornost za napetosti med državama je pripisal Japonski, saj po njegovih besedah otoki pripadajo Kitajski.

Ameriški obrambni minister je ob tej priložnosti obe državi pozval, naj se vzdržita nasilja in ohranita mirno držo.

Vzrok za tako zanimanje za otoke tiči v naravnem bogastvu, predvsem energetskem, ki naj bi ga skrivala okolica otočja.

Protesti so izbruhnili na na dan, ko se Kitajci z grenkobo spominjajo japonske invazije na sever Kitajske leta 1931.

Zjutraj sta na enem izmed spornih otokov pristala dva japonska aktivista, a naj bi po poročanju japonske obalne straže otočje že zapustila. Oblasti v Pekingu so se takoj odzvale na pristanek japonskih aktivistov in ga označile za provokativno dejanje.

Proti otočju medtem pluje flota več sto kitajskih ribiških ladij, ki naj bi imele zaščito kitajske obalne straže.

Tudi iz Tajvana, ki si prav tako lasti otoke, so sporočili, da je v soboto proti otočju odplula skupina tajvanskih ribičev. Vsaka od 60 ribiških ladij naj bi imela na krovu od pet do šest ljudi.

Škoda za gospodarstvo
Zaradi protestov je na stotine japonskih podjetij zaprlo svoje trgovine in obrate na Kitajskem. Med drugim so v strahu pred nasilnimi nemiri ustavili proizvodnjo v kitajskih podružnicah Sonyja, Panasonica, Toyote, Honde in Nissana.

Sprti državi imata sicer tesne gospodarske odnose, številna japonska podjetja pa so vlagatelji na Kitajskem. Blagovna menjava med državama je lani znašala 342,9 milijarde ameriških dolarjev. Japonski premier Jošihiko Noda je Peking pozval, naj zaščiti japonske državljane na Kitajskem.