Banka je prvič po dveh letih posegla po znižanju obrestnih mer. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Banka je prvič po dveh letih posegla po znižanju obrestnih mer. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kitajsko gospodarstvo se ohlaja

V preteklih dneh je veliko pozornosti pri nas vzbujala Kitajska, katere močna gospodarska delegacija je v petek končala obisk v Sloveniji; koliko ga je naša država znala izkoristiti, pa se bo pokazalo v prihodnjih mesecih, ko so napovedana nova srečanja in konkretnejši pogovori med gospodarstveniki.

Dejstvo pa je, da je kitajska centralna banka prvič po več kot dveh letih posegla po znižanju obrestnih mer, kar potrjuje napovedi, da gospodarska rast, ki naj bi letos dosegla 7,3 odstotka, še naprej upada.

Depoziti občanov obrestovani po višji stopnji
Centralna banka je obresti na posojila, ki jih najemajo poslovne banke, znižala na 5,6 odstotka, enoletne depozite pa na 2,75 odstotka, s tem da so lahko depoziti občanov obrestovani po višji stopnji.

Kitajske monetarne oblasti ne izključujejo novih ukrepov na tem področju, predsednik vlade Li Kečjang pa je izključil možnost uvedbe širših stimulativnih ukrepov. Predsednik države Ši Džinping pa je nedavno v zvezi z gospodarsko rastjo govoril o "novi normalnosti" in dopustil možnost, da bi gospodarska rast zaradi nujnega prestrukturiranja kitajskega gospodarstva dosegala nižje ravni, vendar naj ne bi padla pod šest odstotkov.

Prostora za nove ukrepe je dovolj
Glede nato, da se nekatere pomembne veje kitajske ekonomije spoprijemajo z velikimi presežki, cene jekla so padle na primer na najnižjo raven v zadnjih desetih letih, cene stanovanj še naprej upadajo, analitiki ugotavljajo, da zadnji ukrepi centralne banke verjetno ne bodo zadostni.

Prostora za nove ukrepe je še dovolj, saj se kitajska valuta juan še naprej krepi, inflacija pa pada. Zadnji ukrepi so zaradi izjemnega obsega kitajske ekonomije, v trenutku, ko je japonsko gospodarstvo zašlo v recesijo, v Evropi pa se nadaljuje stagnacija, vsaj za nekaj časa pognali svetovne borze navzgor.

Kitajsko gospodarstvo se ohlaja