Na obisku v Sloveniji bo med kitajsko delegacijo tudi predsednik banke China Construction bank Vang Hongdžang. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na obisku v Sloveniji bo med kitajsko delegacijo tudi predsednik banke China Construction bank Vang Hongdžang. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Gre za najpomembnejši obisk kakšnega najvišjega kitajskega funkcionarja v Sloveniji do zdaj. Vang je namreč tudi član 25-članskega politbiroja kitajske komunistične partije in sodi v krog najožjih sodelavcev predsednika Ši Džinpinga.

To med drugim potrjuje tudi to, da bo Vang v uradni delegaciji, ki se bo pod vodstvom kitajskega predsednika konec tedna udeležila konference na vrhu tako imenovane skupine 20 najbolj razvitih držav v Avstraliji.

Spremljalo ga bo več 100 uglednih poslovnežev
Vang je bil med drugim voditelj partije v pokrajini Gvandong, kjer je bil na čelu reformnega gibanja. V vladi je trenutno pristojen predvsem za kmetijstvo, turizem in gozdarstvo. Poleg namestnikov ministrov za zunanje zadeve, trgovino, kmetijstvo in generalnega sekretarja vlade ga bo spremljalo več kot sto uglednih kitajskih poslovnežev.

Med njimi bosta na primer predsednik China Construction bank, ki je druga največja kitajska banka in peta na svetu, podpredsednik China Railway Corporation, ki gradi po svetu hitre železnice, in še vrsta drugih vodilnih poslovnežev praktično z vseh vej kitajskega gospodarstva.

Obisk pobuda Kitajske
Obiska se bo zgodil na pobudo Kitajske po očitno zelo uspešnih pogovorih, ki jih je imel minister za kmetijstvo Dejan Židan pred nekaj tedni z namestnikom kitajskega ministra za kmetijstvo. Brez dvoma bo obisk priložnost za navezavo stikov s Kitajsko, kot je do zdaj še nismo imeli.

Predvideno je, da se bo predsednik vlade Miro Cerar sredi decembra sestal v Beogradu tudi s predsednikom kitajske vlade Li Kečjangom na sestanku 16 srednje- in vzhodnoevropskih držav in Kitajske.