Kitajski predsednik Ši Džinping in njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro. Foto: EPA
Kitajski predsednik Ši Džinping in njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro. Foto: EPA

Med sklenjenimi pogodbami je štiri milijarde dolarjev vreden dogovor o kreditiranju, v zameno za katerega bo Kitajska dobila venezuelsko nafto in druge izdelke. Ši je predtem podpisal tudi več milijard vredne pogodbe v Argentini in Braziliji, zdaj pa se odpravlja še na Kubo. Med drugim je z argentinsko predsednico Christino Fernandez de Kirchner je sklenil 11 milijard dolarjev vreden dogovor, s čimer je njeni vladi zagotovil tako zelo potreben denar. Mednarodni kapitalski trg je za Argentino zaprt že od leta 2001, poroča BBC, država pa je na robu bankrota.

Kitajska menjava z Latinsko Ameriko se v zadnjih letih hitro povečuje: že od leta 2009 je največja trgovinska partnerica Brazilije, zdaj je še druga največja trgovinska partnerica Argentine in Kube, za ZDA pa je drugi največji trg za venezuelsko nafto.

Ši se je v okviru turneje udeležil tudi vrha v Braziliji, kjer so Brazilija, Rusija, Indija, Južna Afrika in Kitajska sklenile dogovor o ustanovitvi nove razvojne banke, ki naj bi bila alternativa Svetovni banki.

Ši po Putinovih stopinjah
Podobno, močno gospodarsko obarvano, turnejo je pred nekaj tedni opravil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Turnejo po Latinski Ameriki je začel na Kubi, kjer je podpisal več pogodb o sodelovanju, tudi s področja energetike, nenapovedano se je ustavil tudi v Nikaragvi, potem pa je obiskal še Brazilijo.