Kmalu bo minilo mesec dni od izginotja letala. Foto: EPA
Kmalu bo minilo mesec dni od izginotja letala. Foto: EPA
Indijski ocean
Črni skrinjici iščejo tudi s podvodnim plovilom. Foto: EPA

Signal ima frekvenco 37,5 kHZ, kar je mednarodni standard pri črnih skrinjicah. Zaznala ga je kitajska ladja Haišun 01, zdaj pa bodo skušali ugotoviti, ali ga oddajata črni skrinjici malezijskega letala, ki je izginilo 8. marca.

Kitajska tiskovna agencija Šinhua je poročala, da je na območju, kjer so zaznali signal, kitajsko letalo opazilo več plavajočih predmetov bele barve.

V eni največjih iskalnih akcij do zdaj na različne načine sodeluje 26 držav. Trenutno območje v velikosti 217.000 kvadratnih kilometrov preiskuje deset vojaških in tri civilna letala ter 11 ladij.

Območje iskanja je približno okoli 1.700 kilometrov zahodno od avstralskega mesta Perth. V zadnjih dneh so okrepili iskanje in vključili tudi podvodna plovila, saj naj bi črni skrinjici signal oddajali le še nekaj dni.

Malezija je v petek napovedala, da je ustanovila tri skupine, ki se bodo ukvarjale s pojasnitvijo ozadja skrivnostnega izginotja boeinga 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, na katerem je bilo 239 ljudi.

Tri skupine preiskovalcev
Malezijski minister za promet Hišamudin Husein je povedal, da se bo ena skupina ukvarjala s preiskavo vzdrževanosti letala in njegove opreme, druga bo preučevala podatke iz črnih skrinjic in vremenske razmere, medtem ko se bodo preiskovalci v tretji skupini posvetili "zdravstvenemu in človeškemu dejavniku".

Malezija je sicer medtem tudi uradno sprožila preiskavo, v kateri bodo sodelovali strokovnjaki z vsega sveta. Preiskava se drugače ne začne, dokler ne najdejo razbitin letala.

Čeprav niso izključili tehničnih težav, pa do zdaj zbrani podatki nakazujejo, da je bilo letalo namerno preusmerjeno z začrtane poti manj kot uro po vzletu iz Kuala Lumpurja, od koder je poletelo proti Pekingu.

Malezijske oblasti so se znašle na udaru kritik, predvsem Kitajske, od koder je bila večina potnikov, zaradi pomanjkljivega vodenja preiskave in zadrževanja informacij.

V Indijskem oceanu zaznali signal
V Indijskem oceanu zaznali signal