Severna Koreja naj bi se pripravljala na na izvedbo petega jedrskega poskusa. Foto: Reuters
Severna Koreja naj bi se pripravljala na na izvedbo petega jedrskega poskusa. Foto: Reuters

"Kot bližnji sosedi polotoka absolutno ne bomo dopustili izbruha vojne in kaosa. Takšno stanje ne bi koristilo nikomur," je dejal Ši Džinping na konferenci o izboljšanju sodelovanja azijskih držav, na kateri je 26 zunanjih ministrov večinoma držav iz osrednje Azije, pa tudi bližnjevzhodnih držav in Rusije.

Kitajska si bo tudi prizadevala za varnost, mir in stabilnosti v Južnokitajskem morju, ki naj bi bil bogato z nafto in zemeljskimi plini (Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan in Vietnam so države, ki prav tako trdijo, da je Južnokitajsko morje del njihovega ozemlja). Prav tako trdi, da ZDA nenehno kršijo njene teritorialne vode.

Bo Pjongjang izvedel še en preizkus?
Kitajska je ključna zaveznica Severne Koreje, čeprav ne podpira oziroma nasprotuje njenemu jedrskemu programu in je celo podprla strožje ukrepe Združenih narodov proti Pjongjangu prejšnji mesec.

Napetosti na Korejskem polotoku se po januarskem četrtem jedrskem poskusu Severne Koreje krepijo. Februarja so izstrelili raketo, ki so jo številni videli kot preizkus balistične rakete. Pred tednom pa so preizkusili tudi motor medcelinske balistične rakete in izvedli neuspešen raketni preizkus. Kot kaže, bo ta izolirana država verjetno izvedla še en jedrski poskus pred kongresom vladajoče Delavske partije 6. maja letos po skoraj 40 letih prihodnji mesec.

Varnostni svet ZN-a je zaradi izzivanja proti Pjongjangu uvedel najstrožje sankcije do zdaj, zaradi česar je Severna Koreja v zadnjem času ZDA in Južni Koreji večkrat zagrozila z napadom. V Južni Koreji je sicer okoli 30.000 ameriških vojakov, obe Koreji pa sta tehnično še vedno v vojni od leta od vojne med letoma 1950-1953, saj nista nikoli podpisali mirovne pogodbe.

Poziv k prepovedi testiranja
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je svetovne sile pred dnevi pozval, naj sodelujejo in končno omogočijo, da bi začela veljati mednarodna pogodba o prepovedi testiranja jedrskega orožja. Egipt, Izrael, Iran, Pakistan, Indija in Severna Koreja še niso sprejeli ukrepov, da bi pogodba lahko začela veljati. Skupaj z ZDA in Kitajsko imajo te države po besedah Bana posebno odgovornost.

Razen Egipta in Irana imajo vse te države jedrsko orožje ali pa ga razvijajo.