Krsti s posmrtnimi ostanki Francoza in Američanke so iz Damaska že prepeljali v Pariz. Foto: Reuters
Krsti s posmrtnimi ostanki Francoza in Američanke so iz Damaska že prepeljali v Pariz. Foto: Reuters
Rene Ochlik je svojo kariero komaj dobro začenjal. Foto: Reuters
Sirija
Kitajska nasprotuje vojaškemu posredovanju v Siriji, medtem ko se nasilje v Homsu nadaljuje. Foto: EPA

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Uradni Peking pa je vse strani pozval, naj končajo nasilje in poiščejo mirno rešitev krize.

Trupli novinarke in fotografa, ki sta umrla med raketnim obstreljevanjem četrti Baba Amr v Homsu, so v petek dobili s pomočjo Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in ju prepeljali v Damask, od tu pa z letalom v Pariz.

Krsto s posmrtnimi ostanki 28-letnega Ochlika so na pariškem letališču Charles de Gaulle pričakali njegovi svojci, posmrtne ostanke 56-letne Colvinove pa naj bi v ponedeljek ali torek prepeljali v ZDA. Colvinova je sicer v 30-letni karieri pokrivala številne konflikte po svetu, med drugim v Šrilanki, kjer je bila leta 2001 ranjena.

Ob Colvinovi in Ochliku so bili ranjeni še trije novinarji. Britanca Paula Conroya so že pred dnevi prepeljali na britansko veleposlaništvo v Libanonu, od tam pa v Veliko Britanijo, Francoza Edith Bouvier in Williama Danielsa pa so z vojaškim letalom v petek prepeljali v Pariz.
Kitajska oblikuje rešitev za izhod iz krize
Kitajsko zunanje ministrstvo je pred tem v soboto pozvalo sirsko vlado in druge vpletene strani v sporu, naj končajo nasilje in na miren način rešijo krizo v Siriji. Poleg takojšnjega končanja nasilja je pozvalo tudi k dostavi humanitarne pomoči potrebnim in k pogajanjem med stranmi s posredovanjem Združenih narodov in Arabske lige.

Kitajska pa hkrati zavrača kakršno koli zunanje vmešavanje v sirske zadeve, sankcije in poskuse zamenjave sirske vlade. "Nasprotujemo vmešavanju kogar koli v sirske notranje zadeve pod pretvezo humanitarne pomoči," piše na spletni strani ministrstva. Obenem dodaja, da "se Kitajska ne strinja z oboroženim posredovanjem ali prizadevanjem za spremembo režima v Siriji" ter "verjame, da sankcije ne bodo pomagale rešiti krize".
Nasilje se nadaljuje
V Siriji se medtem nasilje v provinci Homs nadaljuje. Po navedbah sirskih opozicijskih aktivistov so sirske vladne sile danes z raketami in letali obstreljevale položaje upornikov v mestu Rastan. Po navedbah sirskega observatorija za človekove pravice je med obstreljevanjem v Rastanu umrlo sedem ljudi, med njimi štirje otroci.

Predstavniki ICRC-ja medtem še vedno čakajo na dovoljenje sirskih oblasti za vstop v četrt Baba Amr v Homsu. Konvoj ICRC-ja s pomočjo je v Homs prispel v petek, potem ko so vladne sile v četrtek prevzele nadzor nad četrtjo Baba Amr. V Baba Amru naj bi bilo ujetih okoli 20.000 civilistov, ki nujno potrebujejo pomoč v hrani in zdravilih, a so sirske oblasti konvoj pred Baba Amrom zaustavile.

Velika Britanija in Turčija sta medtem ostro obsodila sirski režim zaradi blokiranja sedmih tovornjakov s pomočjo pred omenjeno četrtjo in ga obtožili zločinskega početja. "Nesprejemljivo je, da ljudje, ki potrebujejo nujno pomoč, te še vedno niso prejeli," je medtem dejal vodja ICRC-ja Jackob Kellenberger.
ICRC je sicer že začel razdeljevati humanitarno pomoč v hrani in odejah beguncem iz četrti Baba Amr, ki so zbežali iz obleganega območja v bližnjo vas Abel. Podobno akcijo naj bi izvedli tudi v četrti Inšat.