Po lanskem uspehu protesta v Dalianu je na Kitajskem uspel še drugi okoljsko-zdravstveni protest. Foto: Reuters
Po lanskem uspehu protesta v Dalianu je na Kitajskem uspel še drugi okoljsko-zdravstveni protest. Foto: Reuters
Šifang po potresu v provinci Sečuan
Šifang je bil pred štirimi leti med najhuje prizadetimi mesti v potresu, ki je prizadel pokrajino Sečuan. Foto: EPA

"Šifang ne bo gradil načrtovanega projekta ne zdaj ne v prihodnje," je vodja Komunistične partije v mesta Šifang zapisal na uradnem profilu na socialnem omrežju Weibo (Twitterju podobno omrežje, ki prevladuje na Kitajskem). S tem je mesto Šifang v pokrajini Sečuan nepričakovano priznalo zmago protestnikov, ki jih je razburil začetek gradnje obsežne topilnice bakra.

Strah pred strupi razburil meščane
Podjetje Sečuan Hongda je potrdilo novico in je borzo v Šanghaju že obvestilo o prekinitvi gradnje tovarne, ki je v Šifangu privedla do za Kitajsko nenavadnih dogodkov. Množični, nasilni in nezakoniti protesti so prisilili oblasti, da so klonile pod pritiskom jezne javnosti.

V Šifangu so želeli zgraditi veliko topilnico bakra, kar bi ustvarilo nova delovna mesta in bi pomagal mestu, da se otrese posledic velikega potresa leta 2008. Oblasti so pri načrtovanju ekološko sporne tovarne pozabile na meščane, katerim niso predstavili podrobnosti projekta. Ko so v javnost prišle informacije o naravi in predvsem obsegu tovarne, je mesto preplavil strah pred uničenjem relativno nedotaknjenega okolja.

Prevračanje avtomobilov, solzivec ...
Iz strahu pred zastrupljanjem iz nove tovarne so se začeli protesti in v nedeljo se je pred sedežem mestnih oblasti zbrala jezna množica. Tamkajšni komunistični voditelji so nato prepovedali nadaljnja zborovanja, a je v ponedeljek na ulice prišlo še več ljudi, ki so začeli obračunavati s policijo in z drugimi simboli oblasti. Posredovati so morale protiizgredniške enote, uporabljen je bil solzivec, uničenih je bilo več deset avtomobilov, od tega večinoma policijskih, ob koncu dneva pa je bilo aretiranih samo 27 ljudi.

Ob preklicu spornega projekta so tudi uradni kitajski mediji priznali, da je na protestih sodelovalo večina prebivalstva in da je bilo v njih več ranjenih tako med protestniki kot policisti. Za konec so mestne oblasti iz pripora izpustile še 21 ljudi, samo še šestim pa grozi sodni postopek.

Peking zaskrbljen zaradi okoljskih protestov
Gre za drugi veliki uspešni okoljski protest na Kitajskem v zadnjem letu dni. Lani avgusta je javnost v Dalianu z množičnimi shodi dosegla ustavitev kemične tovarne v središču mesta, ki je dokazano zastrupljala svojo okolico in njene prebivalce.

Osrednje kitajske oblasti se previdno odzvivajo na takšne proteste, saj se zavedajo, da je uničevanje življenjskega okolja zaradi napredka ena izmed tem, ki lahko po državi sproži obsežnejše in enotnejše proteste.