Dolgo časa je na Kitajskem veljala politika enega otroka. Foto: EPA
Dolgo časa je na Kitajskem veljala politika enega otroka. Foto: EPA

Če bo parlament, ki je najvišje kitajsko zakonodajno telo, predlog sprejel, bodo pari, v katerih se je vsaj eden rodil v družini z enim otrokom, lahko imeli drugega otroka. Kitajke danes rodijo v povprečju 1,5 otroka na prebivalca, potrebna rast prebivalstva, če hoče neka država ohraniti enostavno reprodukcijo, pa je 2,1 otroka na prebivalca.

Prebivalstvo Kitajske bo sredi 30. let, ko bo doseglo približno milijardo in 450 milijonov ljudi, začelo - če ne bodo sprejeti predlagani ukrepi - hitro upadati. Že lani je na primer število delovno aktivnega prebivalstva upadlo za približno 3,5 milijona, ta trend pa se bo samo še stopnjeval in naj bi leta 2023 znašal že 8 milijonov delovno aktivnih ljudi na leto manj. Na začetku drugega desetletja naj bi na Kitajskem tako živelo približno 400 milijonov ljudi, starejših od 60 let, ali približno četrtina vsega prebivalstva.

Onesnaženje in rodnost temeljni dilemi današnje Kitajske
To vprašanje postaja skupaj z vprašanjem onesnaženja temeljna dilema današnje Kitajske, ki bo dolgoročno določila svoj razvoj in gospodarsko ter politično moč. Nova, liberalnejša populacijska politika naj bi od 15 do 20 milijonom parov, ki živijo v mestih, omogočila, da bodo lahko imeli drugega otroka. Družine narodnih manjšin in kmetje so sicer že do zdaj lahko imeli po dva otroka.

Vprašljivo pa je na primer, ali se bodo pari v Šanghaju, ki ima eno izmed najnižjih stopenj rodnosti na svetu - ta dosega komaj 0,4 odstotka -, množično odločali za drugega otroka, opozarjajo demografi.

Kitajci dajejo prednost deklicam
Spreminja se tudi tradicionalni odnos do rojstev: do zdaj so si pari želeli predvsem dečke, najnovejše raziskave pa kažejo, da dajejo prednost deklicam, saj je na Kitajskem nekaj deset milijonov moških več kot žensk.

Uroš Lipušček, Druga jutranja kronika