23-milijonski Šanghaj je med kitajskimi mesti najprivlačnejši za tuje strokovnjake. Foto: EPA
23-milijonski Šanghaj je med kitajskimi mesti najprivlačnejši za tuje strokovnjake. Foto: EPA
Peking
Dobrodošli so strokovnjaki z vseh področij. Foto: EPA

Od leta 2010 se je število tujih strokovnjakov v Šanghaju kar podvojilo. Skladno z vladnimi prizadevanji si Kitajska želi, da bi pritegnila čim več tujih strokovnjakov, ki bi pospešili razvoj države, kar državi vsekakor uspeva, saj so že dosegli cilj, ki je bil po podatkih Šanghajske pisarne za pridobivanje tujih strokovnjakov zastavljen šele za leto 2015, to je 160.000 strokovnjakov.

V državi, kjer pravzaprav prednjači poceni delovna sila, so posamezniki z univerzitetno diplomo ali magisterijem izredno cenjeni. Polovica vseh tujih strokovnjakov, ki so trenutno v mestu, opravlja dela v vladnih službah, državnih podjetjih, na znanstvenoraziskovalnih inštitutih, v različnih zasebnih kitajskih in tujih podjetjih, v inženiringu, medijih ter športu.

Vlada se zaveda, da mora ustvariti pogoje, ki bodo privlačni za tuje strokovnjake, da bodo ti lahko svoj talent na Kitajskem še naprej razvijali in nadaljevali svojo kariero. Podatki namreč pravijo, da precejšen del tujih strokovnjakov odide iz Kitajske, preden sploh zares okusijo kitajsko življenje, saj so se v zadnjih letih precej dvignili življenjski stroški, precej oteženo pa je tudi pridobivanje in urejanje različnih dokumentov.

Tako je vlada leta 2013 namenila skoraj deset milijonov kitajskih juanov oziroma 1,2 milijona evrov za financiranje 160 pobud, ki bi privabile tuje strokovnjake v državo. Samo lani so strokovnjaki na Kitajsko prišli iz več kot 30 držav, med drugim tudi iz Združenih držav Amerike, Japonske in Brazilije, pri čemer zasedajo delovna mesta na področju medicine, energetike, biologije, medijev in avtomobilske industrije.

Dobrodošli vsi strokovnjaki
Po poročanju Šanghajske pisarne za pridobivanje tujih strokovnjakov ne želijo privabiti samo strokovnjakov iz razvitih držav, temveč tudi strokovnjake iz držav v razvoju. V omenjeni pisarni so tako sprožili poseben program "Planski talent, program za tuje strokovnjake".

Vsi strokovnjaki, ki so del tega programa in so zaposleni v kitajskem podjetju, so deležni celoletnega zdravstvenega zavarovanja v vrednosti 6.000 evrov, dobijo pa tudi enkratno subvencijo v vrednosti 24.000 evrov, če za kitajsko podjetje delajo vsaj eno leto.

Vlada si namreč želi zadržati tuje strokovnjake in glavni razlog za njihov odhod vsekakor ne bi smel biti finančni. Kitajska tako do leta 2020 pričakuje 210.000 tujih strokovnjakov. Sodeč po trenutnih rezultatih, je vsekakor na dobri poti.