Kitajska policija je sporočila, da je avtomobil vozil Usmen Hasan, čigar ime namiguje, da gre za Ujgura. Foto: EPA
Kitajska policija je sporočila, da je avtomobil vozil Usmen Hasan, čigar ime namiguje, da gre za Ujgura. Foto: EPA
Ujguri
Ujguri se počutijo odrinjene na rob družbenega dogajanja. Foto: EPA

Močno varovani osrednji trg v kitajski prestolnici je bil na začetku tedna priča redko videnemu incidentu, ko je v množico ljudi zapeljalo terensko vozilo, pri čemer so umrli trije potniki v avtomobilu - moški, njegova žena in tašča - ter dva turista, Kitajec in Filipinka. Ranjenih je bilo 38 ljudi.

Oblasti so incident označile za teroristični napad in odgovornost zanj pripisale Vzhodnoturkestanskemu islamskemu gibanju (ETIM), v katerem delujejo skrajni pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov iz nemirne avtonomne zahodne kitajske pokrajine Sinkjang. Številni Ujguri pokrajino imenujejo Vzhodni Turkestan.

ETIM je bil po napadih na ZDA 11. septembra 2001 uvrščen na teroristični seznam ZDA in Združenih narodov, vendar je njegova morebitna povezanost s svetovnim terorizmom nejasna.

Policija je po napadu prijela pet osumljencev, in vsi prihajajo prav iz Sinkjanga. Označili so jih za islamske skrajneže, ki načrtujejo svetovno vojno. V vozilu, ki je po napadu zagorelo, so odkrili registrske tablice iz pokrajine, nože, železne palice in zastavo s skrajnimi verskimi slogani.

Terorizem ali izgovor?
Oblasti v Pekingu za incidente v pokrajini pogosto krivijo skupino ETIM, a poznavalci so prepričani, da njen doseg ne seže prek meja Sinkjanga in da ni zmožna izvesti večjih terorističnih napadov.

Ujguri po drugi strani očitajo kitajskim oblastem, da uporabljajo ETIM za izgovor pri upravičevanju represije nad njihovo manjšino, ki prihaja v vse večje spore z etničnimi Kitajci, medtem ko njihova kultura in tradicija izginjata.

Analitiki tudi dvomijo o kitajskih navedbah, da je šlo za premišljen in načrtovan napad. "Če je to namerno dejanje, potem gre za zelo preprosto dejanje," je povedala Joanne Smith Finley, profesorica kitajskih študij na Univerzi Newcastle. Pojasnila je, da napad nima nobenih značilnosti, tipičnih za skrbno načrtovane napade pripadnikov skrajnih skupin.