Komunistična partija trdno drži oblast v rokah, pri čemer so ključni medgeneracijski prenosi oblasti. Eden izmed pogojev za uspešne predaje je bilo nepisano pravilo, da se nekdanjih voditeljev politbiroja ni preiskovalo. Zaradi tega je primer Džova Jongkanga prelomnica v kitajski politiki. Foto: Reuters
Komunistična partija trdno drži oblast v rokah, pri čemer so ključni medgeneracijski prenosi oblasti. Eden izmed pogojev za uspešne predaje je bilo nepisano pravilo, da se nekdanjih voditeljev politbiroja ni preiskovalo. Zaradi tega je primer Džova Jongkanga prelomnica v kitajski politiki. Foto: Reuters
Džov se je znašel v nemilosti vrha kitajske komunistične stranke, v kateri je bil predtem desetletje med najpomembnejšimi voditelji. Foto: EPA
Predsednik Kitajske Ši Džinping
Ključne odločitve na Kitajskem sprejema izvršni odbor politbiroja, v katerem pa odločilno mnenje pripada predsedniku države. Ši Džinping uresničuje napovedi o ostrem boju proti korupciji, zaradi česar močno raste njegova podpora v javnosti. Foto: EPA

Džov je nekdanji notranji minister oz. po kitajsko vodja ministrstva za javno varnost (2002-2007) in član najvišjega kitajskega odločevalskega telesa izvršnega odbora politbiroja (2007-2012), ki se po upokojitvi skrivnostno ni več pojavljal v javnosti.

Pod preiskavo najvišji državnik v zgodovini
To je prvi primer, da oblasti preiskujejo tako visokega politika, ki je bil pet let med deveterico najvplivnejših politikov Kitajske, je poročala državna televizija CCTV. Preiskavo bo vodila centralna komisija za disciplinsko inšpekcijo, odločitev o preiskavi pa je bila sprejeta v skladu s protikorupcijskimi pravili vladajoče partije.

71-letni Džov je od prihoda komunistične stranke na oblast leta 1949 najvišji kitajski politik, ki ga bo preiskovala roka pravice. Kot je že decembra poročal Reuters, so Džova takrat oblasti postavile v virtualni hišni pripor, medtem pa je stranka začela preiskovati obtožbe o njegovi koruptivnosti.

Deset let v najožjem vodstvu Kitajske
Džov je bil pet let vodja kitajskega notranjega ministrstva, kar pomeni, da je nadziral policijo, sodnike in tožilce. Vlada je za notranjo varnost namenila več denarja kot za obrambo, kar zgovorno priča o izjemni Džovovi moči. Naslednjih pet let je bil član izvršnega odbora politbiroja, 9-članskega skupine, ki dejansko vodi Kitajsko.

A leta 2012 ob predaji oblasti novi generaciji komunističnih voditeljev je Džov ostal brez mesta v politbiroju, karte znotraj komunistične partije so se premešale in Džova so degradirali, pozneje pa se je upokojil.

Vpleten v razvpiti primer Boja Šilaja
Takrat so se pojavile govorice, da je Džov okleval pri ukrepanju zoper nesojenega vodjo kitajskega politbiroja Boja Šilaja, ki se je zapletel v velik škandal zaradi podkupnine in potem še zaradi vpletenosti svoje žene v umor britanskega poslovneža. Poleg dosmrtne kazni zaradi sprejemanja podkupnin je sodišče Boju odredilo 15 let zapora za poneverbo in sedem let zapora za zlorabo oblasti.

Zaradi korupcije že aretiran Džovov sin
Zdaj tudi uradno osumljeni Džov je veljal za Bojevega zaveznika, skupaj sta tudi sedela in sodelovala na kongresu leta 2012 tik pred padcem do zdaj najvišjega kitajskega voditelja. Hkrati so se začele težave za Džovove najožje sodelavce in sorodnike. Leta 2013 je bil zaradi korupcije aretiran njegov sin Žov Bin, prijatelj in rudarski tajkun Lju Han pa je bil celo obsojen na smrt.

Nadziral kitajsko naftno industrijo
Po ocenah BBC-ja družina Džova Jongjanga nadzoruje premoženje v vrednosti 10,5 milijarde evrov, večinoma v naftni industriji, iz katere se je v državno politiko podal tudi zdaj padli partijski mogočnik. Džov je veljal za člana politbiroja, ki je nadziral največjo kitajsko naftno družbo CNPC, v kateri je bil v preteklosti tudi generalni direktor (1996-1998). Po odhodu iz CNPC-ja je postal sekretar v provinci Sečuan, drugi najštevilnejši kitajski provinci. Zdaj oblasti zaradi korupcije preiskujejo vsa tri področja, ki jih je vodil Džov.

Ši napovedal oster boj proti korupciji
Kitajski predsednik Ši Džinping si je boj proti korupciji zadal kot enega osrednjih ciljev nove administracije, pri čemer je napovedal enako obravnavo tako visokih kot nižjih uradnikov. S tem ko je Ši prižgal zeleno luč za preiskavo Džova, je prelomil nepisano pravilo, da upokojenih članov vodstvenega komiteja politbiroja ne preiskujejo.