Čen Gvangčeng naj bi se zatekel na ameriško veleposlaništvo v pekingu, česar ZDA ne želijo potrditi. Foto: Reuters
Čen Gvangčeng naj bi se zatekel na ameriško veleposlaništvo v pekingu, česar ZDA ne želijo potrditi. Foto: Reuters

Čen Gvančeng, ki so ga kitajske oblasti, potem ko je razkril program prisilnih prekinitev nosečnosti v okviru kitajske politike enega otroka, najprej obsodile na zaporno kazen, nato pa zanj odredile hišni pripor, je pobegnil prejšnjo nedeljo.

Po YouTubu nagovoril predsednika kitajske vlade
Po informacijah iz krogov kitajskih aktivistov naj bi preplezal zid, nato pa naj bi ga prepeljali v več sto kilometrov oddaljeni Peking, poroča BBC. Medtem se je na YouTubu že pojavil video, ki ga je Čen naslovil na kitajskega predsednika vlade. V njem zahteva, da pristojni raziščejo in obsodijo tamkajšnje funkcionarje, ki so odgovorni za nasilje nad njegovo družino, da predsednik vlade zagotovi varnost njegove družine in da se vlada začne ukvarjati s preganjanjem korupcijo in jo kaznuje v skladu z zakonom.

V pridržanju zdaj brat in nečak
Policija je po pobegu obkolila njegovo hišo, nove informacije iz vrst skupin, ki se bojujejo za človekove pravice, pa pravijo, da so kitajski policisti pridržali Čenovega brata in nečaka. Navi Pillay, visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice, je dejala, da jo skrbi predvsem za usodo Čenove žene in družine, ki so po pobegu ostali v njegovi domači hiši v Lindžiju na vzhodu Kitajske.

Ameriške oblasti informacije, da se je Čen Gvangčeng zatekel na njihovo pekinško veleposlaništvo, niso želele komentirati.

Razkril "prakso" izvajanja politike enega otroka
Čen Gvančeng, samoizučeni pravnik in aktivist, je znan po razkritju, da so funkcionarji v pokrajini Šandong, v okviru izvajanja politike enega otroka, 7.000 žensk prisilili v umetno prekinitev nosečnosti.

Zaradi razkritja je bil obsojen na štiri leta zapora (obtožnica mu je očitala "oviranje prometa in poškodovanje lastnine"), nato pa na hišni pripor. Oboje je izzvalo ogorčenje in proteste tako na Kitajskem kot po svetu. Na udaru je bila tudi družina aktivista, saj so njegovi hčeri za nekaj časa prepovedali obiskovati šolo, njegovo ženo pa so hudo pretepli.