Hekerji naj bi se nad New York Times spravljali zadnje štiri mesece. Foto: MMC RTV SLO
Hekerji naj bi se nad New York Times spravljali zadnje štiri mesece. Foto: MMC RTV SLO

Kot so zapisali pri časopisu, so se začeli napadli pojavljati ravno takrat, ko so poročali o tem, da naj bi kitajski premier Ven Džjabao podedoval več milijard dolarjev. Prvi napad naj bi se zgodil septembra, ko so se pripravljali na objavo novice, pozneje pa so se napadi še ponavljali. Glavni tarči napadov sta bila David Barboza, urednik podružnice New York Timesa v Šanghaju, ki je pisal o Venovem premoženju, in njegov predhodnik Jim Yardley.

New York Times je najel podjetje, ki se ukvarja z odkrivanjem hekerjev in njihovih napadov, sledili pa so jim več kot štiri mesece. Hekerji so se infiltrirali v računalniški sistem New York Timesa, kar jim je omogočilo dostop do vseh računalnikov, ukradli so gesla zaposlenih in dostopali celo do 53 osebnih računalnikov zaposlenih, ki so jih uporabljali zunaj pisarn. Pri New York Timesu so pojasnili, da so se vsi napadi začeli okoli 8. ure zjutraj po kitajskem času, pri tem pa so dodali, da niso ukradli nobenih osebnih podatkov zaposlenih, prav tako pa niso napadli spletne strani New York Timesa.

Za napadi kitajska vojska?
Šlo naj bi za metode, povezane s kitajsko vojsko, saj so uporabljali enake računalnike, ki jih je kitajska vojska uporabljala za hekerske napade na ameriško vojsko. Kitajsko ministrstvo za obrambo je zanikalo vse obtožbe in pojasnilo, da hekerje v skladu z zakonom preganjajo. "Obtožiti kitajsko vojsko spletnih napadov brez nekih trdnih dokazov je neprofesionalno," so še dodali.

New York Times je poročal, da naj bi družina kitajskega premierja Ven Džjabaa s posli zaslužila najmanj 2,7 milijarde dolarjev, pri tem pa niso družine kitajskega premierja obtožili nobenih nepravilnosti. Kitajska je izjemno občutljiva do poročil o svojih voditeljih, še posebej, ko se govori o njihovem premoženju.