Zasedanje ljudskega kongresa, ki dejansko le potrjuje odločitve vladajoče partije, je po mnenju številnih le predstava enotnosti naroda in vladajoče partije. Foto: Reuters
Zasedanje ljudskega kongresa, ki dejansko le potrjuje odločitve vladajoče partije, je po mnenju številnih le predstava enotnosti naroda in vladajoče partije. Foto: Reuters
Peking
V Pekingu med zasedanjem kongresa vlada poostren varnostni režim. Foto: Reuters
Kitajski kongres zaseda

Kitajski parlament, ki zgolj potrjuje odločitve vladajoče partije, se sestaja nekaj mesecev po t. i. tretjem plenumu, na katerem je vodstvo partije napovedalo vrsto pomembnih reform, med drugim tudi ukinitev zloglasnih delovnih taborišč in spremembe politike enega otroka. Napovedali so ekonomske reforme, po katerih naj bi trgu pripadla odločilna vloga v gospodarstvu, sprejeli pa naj bi tudi zakone, ki bodo bistveno omejili veliko onesnaženost zraka in drugih naravnih virov, kar je postalo najhujša nočna mora vseh Kitajcev.

Zasedanje, ki poteka v Veliki dvorani ljudstva na Trgu nebeškega miru v Pekingu, je po mnenju zahodnih opazovalcev predvsem predstava enotnosti naroda in vladajoče partije. Med skoraj 3.000 delegati z vse Kitajske so tudi pripadniki narodnih manjšin, oblečeni v tradicionalne noše, in vojaški častniki v svečanih uniformah ter tudi nekateri najbogatejši Kitajci. Kot je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček, ima eden od delegatov za približno 20 milijard dolarjev premoženja.

Pred kitajsko vlado številni izzivi
Te dni poteka leto dni, odkar sta krmilo države prevzela predsednik Ši Džinping in predsednik vlade Li Kečjang, tako da bo tokratno zasedanje kongresa prvo pod novim vodstvom kitajske komunistične partije. Ta se spopada s številnimi izzivi - z močno razširjeno korupcijo, upočasnjeno gospodarsko rastjo in napetimi odnosi s sosednjimi državami. V središču večdnevnega zasedanja bodo različna delovna poročila, najpomembnejše pa bo prebral premier Li Kečjang.

Najbolj zanimivo bo videti, kakšne cilje si bo zadala vlada glede gospodarske rasti. Lanska napoved znaša 7,5 odstotka, zato opazovalce zanima, kakšna bo gospodarska politika vlade in kakšna so njena pričakovanja. Predstavili bodo tudi letni obrambni proračun, saj je Lijev predhodnik Ven Džjabao lani napovedal povečanje sredstev za vojsko za 10,7 odstotka na 720,2 milijarde juanov (85 milijard evrov).

Li bo v svojem poročilu najverjetneje omenil tudi boj proti korupciji med državnimi uradniki in člani partije, okoljske težave, gospodarske reforme ter ozemeljske spore v Vzhodnokitajskem in Južnokitajskem morju.

Kongres v senci nedavnega napada
Letošnje zasedanje kitajskega ljudskega kongresa poteka tudi v znamenju nedavnega grozovitega terorističnega pokola v Kunmingu, v katerem je umrlo najmanj 29 ljudi, več kot 140 pa je bilo ranjenih. Zaradi omenjenega napada je v Pekingu močno poostrena tudi varnost.

Kitajski kongres zaseda