Babica se je staršem zlagala, da je njihov novorjenček hudo bolan, in jih prepričala, naj se mu odpovedo. Foto: EPA
Babica se je staršem zlagala, da je njihov novorjenček hudo bolan, in jih prepričala, naj se mu odpovedo. Foto: EPA
Kitajske oblasti so pred kratkim omilile strogo politiko enega otroka. Foto: EPA

Džang Šušja je staršem ukradenih otrok ob rojstvu dejala, da so njihovi otroci hudo bolni, in jih prepričala, naj se jim odpovedo, poroča BBC. Omenjene zločine je Kitajka zagrešila med novembrom 2011 in julijem 2013, med sedmerico otrok, ki jih je prodala, pa sta bila tudi dvojčka. Šest otrok so našli in jih rešili, ena deklica pa je umrla.

Džangova je delala v bolnišnici v Fupingu v provinci Šanši. "Džangova je izkoristila svoj položaj medicinske delavke pri ponarejanju poročil o novorojenčkih, ko je vanje zapisala, da so pri porodu dobili hude poškodbe ali da imajo težko ozdravljive bolezni," je v sodbi zapisalo sodišče.

Afera je prišla na dan ob zadnji ugrabitvi
Džangovo in še nekaj drugih osumljencev je policija prijela po zadnjem primeru ugrabitve julija letos. Starši novorojenčka so se obrnili na policijo zaradi suma, da je bil njun otrok žrtev trgovanja z belim blagom. Oblasti so otroka izsledile in ga na začetku julija vrnile staršem ter začele obširno preiskavo.

Policija je sporočila, da preiskuje še 50 podobnih primerov, od katerih je Džangova vpletena v 26. Na sodbo sodišča sicer čakajo še štirje delavci iz porodnišnice v Fupingu.

Na Kitajskem je dolga leta veljala stroga politika, ki je staršem dovoljevala le enega otroka. Na začetku letošnjega leta so kitajske oblasti uvedle spremembe, ki omogočajo, da ima par dva otroka, če je eden izmed staršev edinec. Doslej je bilo to dovoljeno le, če sta bila oba starša edinca.