Izvoz kondomov je postal donosen posel za Kitajsko. Foto: EPA
Izvoz kondomov je postal donosen posel za Kitajsko. Foto: EPA
Kitajska
Kitajci postajajo vodilni v spolni industriji. Foto: EPA

Od leta 2002 ko je država počasi zgubljala nadzor na industrijo spolne zaščite, natančneje nad proizvodnjo kondomov, je ta v zadnjih desetih letih izredno hitro narasla.

Čeprav naj bi za kitajsko prebivalstvo veljalo, da so v spolnosti precej konservativni, pa ravno visoka proizvodnja kondomov govori nasprotno. Podatki namreč kažejo, da je bila leta 1995 izdelana milijarda kondomov, leta 2013 pa se je številka povzpela na rekordnih deset milijard.

Kitajci naj bi bili vse bolj odprti za spolnost oziroma naj bi se na Kitajskem v zadnjih letih dogajala pravcata seksualna revolucija. O tem priča tudi dejavnik trgovin s spolnimi pripomočki. Samo v zadnjih petih letih se je v Pekingu odprlo več kot pet tisoč trgovin s spolnimi pripomočki, s čimer se je Kitajska uvrstila na četrto mesto lestvice najbolj spolno usmerjenih držav na svetu. Sledijo Grčija, Brazilija in Rusija.

Kondomi tudi za popestritev
Številke povedo marsikaj. Deset milijard izdelanih kondomov v letu 2013 in 90 milijonov dolarjev od izvoza kondomov. Do leta 2002 so kondomi namreč spadali v kategorijo sanitarnih produktov, kar je vodilo v dosleden vladni nadzor in nizko proizvodnjo. Vendar tudi na Kitajskem kondomov ne uporabljajo več samo kot zaščito pred spolnimi boleznimi in pred nosečnostjo, temveč tudi za popestritev in izboljšanje spolnega življenja.

Do uporabe kondomov so sicer bolj razumevajoče ženske kot moški, ki so tudi drugače precej odprte in ozaveščene o kontracepciji. Kitajska ima trenutno eno največjih porab kontracepcije na svetu. Podatki Združenih narodov kažejo, da uporablja kontracepcijo kar 85 odstotkov poročenih žensk, v primerjavi z Japonsko, kjer je ta odstotek precej manjši.

Glede na to, da je bil februarja na trg poslan kondom z debelino zgolj 0,036 mm, ki je bil ustvarjen prav na Kitajskem in je bil po standardih Guinnessovih svetovnih rekordov razglašen za najtanjši kondom na svetu in je tako Kitajska prehitela Japonsko, ki je bila do pred tem na piedestalu s svojo 0,038 mm debelino, potem ni presenetljivo, da so Kitajci vodilni in inovativni tudi v spolni industriji.