Svet

Poudarki

  • Doha predlagala podaljšanje veljave kjotskega protokola za osem let
Ameriški predsednik Barack Obama se je ob ponovni izvolitvi zavezal k iskanju rešitve glede podnebnih sprememb. Foto: EPA
VIDEO
Doha brez večjih zavez

Dodaj v

Kjotski protokol podaljšan, na obzorju nadomestila za države v razvoju

Vrh v Dohi v nekaterih pogledih prelomen
8. december 2012 ob 11:50,
zadnji poseg: 8. december 2012 ob 21:22
Doha - MMC RTV SLO

Na podnebni konferenci v Dohi je 200 držav podaljšalo kjotski protokol do leta 2020. Dosežen je bil načelni sporazum o premiku k denarni kompenzaciji držav v razvoju.

Države podpisnice so se tako strinjale s podaljšanjem edinega, čeprav neučinkovitega, uradnega načrta za spopad s toplogrednimi plini. S tem so se izognile zavrtju 20-letnih prizadevanj ZN-a, da bi omejili naraščajoče emisije.

Vse strani so se strinjale, da so bile sprejete odločitve veliko manj, kot so predlagali znanstveniki. Tudi tokrat se protokolu niso pridružile Japonska, Kanada in Rusija. Dosežen je bil tudi dogovor, da se do leta 2015 oblikuje nov sporazum, ki bo nadomestil kjotskega. Zadnji namreč pokriva le Evropo in Avstralijo.

Vrh v Dohi pa je bil po poročanju BBC-ja do neke mere vseeno prelomen. Sodelujoči so se namreč strinjali, da morajo bogate države narediti korak k shemi za denarna nadomestila za države v razvoju, zaradi škode, povzročene zaradi podnebnih sprememb. Do zdaj so razvite države državam v razvoju sicer pomagale pri pridobivanju čiste energije in pri prilagajanju na podnebne spremembe. A odgovornosti za povzročeno škodo zaradi teh sprememb niso želele prevzeti.

Spor prestavljen, a ne odpravljen
Sprejet je bil tudi sveženj ukrepov, ki je na leto 2013 prestavil spor glede zahtev držav v razvoju, naj jim razvite države namenijo sredstva, s katerimi bi se lahko spoprijeli z vremenskimi spremembami.

Tako ni bil sprejet časovni okvir za zavezo iz leta 2009, da bodo razvite države do leta 2020 letno namenile 100 milijard dolarjev za države v razvoju, za njihovo prilagoditev na podnebne spremembe. Končni izkupiček je bil le poziv, naj razviti tudi v obdobju od 2013 do 2015 namenijo vsaj dozdajšnjih 10 milijard dolarjev letno oz. naj ta znesek povečajo. Tu so bile najbolj neomajne ZDA, ki so zavrnile vsakršno novo pomoč, ki bi bila kot dodatek prvotno dogovorjenim 100 milijardam dolarjev letno.

Dosežen je bil tudi dogovor o načinih naslavljanja rastočih izgub držav v razvoju zaradi vplivov podnebnih sprememb. Kljub napredku pa so bili predstavniki otoških držav zelo jasni - ukrepi so pomanjkljivi in v neskladju s predhodnimi dogovori, otipljivih denarnih koristi ni videti, so le obljube.

ZDA se sklicujejo na finančne težave
Tudi Martin Kaiser iz združenja Greenpeace je kot "največje razočaranje" izpostavil kompromisni predlog glede financ. Za prihodnja tri leta namreč ne vsebuje nobenih konkretnih zavez industrijskih držav do držav, ki so zaradi podnebnih sprememb najbolj prizadete.

Države v razvoju bodo še naprej same nosile stroške za posledice podnebnih sprememb, se je strinjala Ann Kathrin Schneider iz nemškega združenja za okolje in varstvo narave (BUND). Razvite države, še posebej ZDA, se ne želijo zavezati k natančnim ciljem, pri tem pa se sklicujejo na finančne težave, ki tarejo svet.

K. Š., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 08.12.2012 ob 12:53
"Predlog, da bi bogate države finančno pomagale revnejšim, da bi se te opremile s čistilnimi napravami, ostro zavračajo ZDA."

Zato trdim da so ZDA gnojnica sveta, leglo kapitalistične diktature, ki terorizira cel svet.
heureka
# 08.12.2012 ob 19:45
@ Rocky89
Obstaja pa se druga nevarnost in to je zalivski tok. Pri pospesenemu taljenju arkticnih ledenikov se sproscajo ogromne kolicine hladne vode ,ki lahko povzrocijo zaustavitev toplega zalivskega toka,ki obliva severno Evropo. Po novejsih raziskavah naj bi se taljenje ledenikov Artike vrsilo dosti hitreje in znanstveniki predvidevajo ,da se bo kolicina vode ki jo ti ledeniki generirajo podvojila v naslednjih 5 letih. To pomeni resen izziv zalivskemu toku,brez katerega lahko severna Evropa dozivi novo ledeno dobo.
Roky89
# 08.12.2012 ob 18:57
Pa bo veljal še 8 let... vsaj nekaj, čeprav je trenuten osnutek končnega besedila bol švohn... Vseeno bolje kot nč. Bomo vidl kakšni bodo ostali rezultati konference (dvo-, trostranski dogovori posameznih sodeležnic, itd).
Freestailo
# 08.12.2012 ob 18:25
HŽV, taljenje permafrosta bo najhujši problem povezan z metanom.
Roky89
# 08.12.2012 ob 18:11
Dlje ko se bo čakalo, bolj bodo posledice hujše, manj bomo nanje pripravljeni, bolj reakcionarno bo potrebno ukrepati in več bo to stalo... Tako v kešu kot v življenih.

Če so pripravljeni to odgovornost nositi, kar!
DejanD
# 09.12.2012 ob 08:23
Zda res nimajo denarja, pa še tisto kar imajo, dajo za prako 100 vojaških baz po svetu, vohunske mreže itd.
Roky89
# 08.12.2012 ob 19:01
@HVŽ

Problem je, ker je ogromno depozitov naravnega metana na dnu oceanov in morij. Ta metan se pa začne sproščati s naraščanjem temperature vode. Ta sproščen metan pa spet deluje kot toplogredni plin in smo ujeti v pozitivni povratni zanki. Isto je s CO2. Hladnejša voda deluje kot ponor atmosferskega CO2, toplejša voda deluje kot vir CO2 - torej spet pozitivna povratna zanka.
HŽV
# 08.12.2012 ob 18:14
Achilies, metan je redkokje spuščen v okolje. če nastaja v kakem industrijskem procesu ga zbirajo in uporabijo za gorivo (če gre za omembe vredno količino).
nikhrast
# 08.12.2012 ob 16:10
Afriške države potrebujejo denar, same vedo kaj potrebujejo in kako ga zapraviti, to je za orožje.
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 12:36
PS : Slovenski "predstavnik" oz. kongresni turist Kranjc bo seveda podprl vse te nove davke... saj je višina njegove plače (in dodatkov) in IPCC podkupnine premo sorazmerna višini novih CO2 davkov !!!!!!!
MP3CE
# 09.12.2012 ob 19:01
@X2: Jaka sta vidva egoista, če nočeta razumeti, da bodo podnebne spremembe zadele tudi vaju in vajine otroke.
gesan
# 09.12.2012 ob 08:57
Banda se še vedno norčuje iz vsega!

Gotofi so!
Roky89
# 08.12.2012 ob 22:28
@stop-IPCC

Ti veš, da pravkar razstavljaš in dobesedno slogovno ocenjuješ pripevek na MMC-ju, ali?
Mario Plešej
# 08.12.2012 ob 20:41
Velik del slovenske politične "levice" se bo v zvezi s tem verjetno dodatno spotikal nad ZDA, kot da nima nič z gradnjo ekološko spornega TEŠ-a 6.
dude
# 08.12.2012 ob 12:33
"Predlog, da bi bogate države finančno pomagale revnejšim, da bi se te opremile s čistilnimi napravami, ostro zavračajo ZDA."

Sem mislil, da so problem emisije CO2. Edino Afrika nima ravno kapitala za čistilne naprave, njihove emisije so pa zanemarljive, če primerjamo z Vzhodno Azijo in Latinsko Ameriko. Ti birokrati niso normalni .Še dobra, da imajo nekaj pameti v ZDA. Če pa države "v razvoju" trdijo, da nimajo denarja, naj pa si pogledajo koliko biljard dolarjev imajo v svojih deviznih rezervah. Oni bi si bildali strateško pozicijo, zraven pa jamrali da nimajo dnarja. Ne moreš verjet.
*X*2*
# 09.12.2012 ob 18:42
Gman
Morda se bo slišalo egoistično, ampak mene sploh ne briga, kaj bo za druge generacije, če bomo izumrli, tudi prav. Mene briga samo za sedanjost in mojo družinsko linijo.
pa kaj če je egoistično. tudi mene prou nič ne zanima kako bo za mano, kako bodo živeli...prou boli me k**** za to. važna je sedanjost in treba je skrbet zase zdaj, ne pa se ukvarjat, kako bodo določeni "ogroženi" kačji pastirji živeli čez 5000 let.
*X*2*
# 09.12.2012 ob 01:05
Kje pa je jamstvo, da tisti procesi, to je "kao" zmanjševanje CO2 preprečilo to kar oglašujejo - globalno katastrofo.
Gman, pričakuješ neodgovorljivo, ker ti prizadeti kmeti iz okoljevarstva še sami ne vedo za kaj se gre. Samo da nabijajo davke in davke in davke, da spravljajo človeštvo v revščino in v še večjo recesijo, še večjo suženjstvo in pokornost vzpenjajočemu se ekološkemu fašizmu. In ja, Roky89, se je zdaj dokončno izdal da je eden od njih. Ni jamstva nobenega, pa tudi če bi biu, mene boli k**** če zdele izumre 80% vseh vrst na Zemlji. Človeštvo bi za preživetje še vseeno imelo dovolj vrst, brez kakršnih koli vsiljivih raslin in živali. Za kakršno koli biološko raznovrstnost, kot se tako radi razpisujejo razni okolje**************** pa men dol visi. To ni NOBENA! vrednota, samo novodobni nateg določene elite za ropanje denarnic ljudi do siromaštva!
Gman
# 09.12.2012 ob 00:11
Roky89

Kje pa je jamstvo, da tisti procesi, to je "kao" zmanjševanje CO2 preprečilo to kar oglašujejo - globalno katastrofo. Jaz osebno menim, da tisti "kao ukrepi" dejansko povzročajo globalno katastrofo, saj se rešuje problem s še večjo porabo resurcov in virov, kot se iz tega dobi nazaj.
Primer so vetrnice, več energije in materialov se bo porabilo, kot se bo dobilo nazaj proizvedene elektrike.

Pa podnebje se stalno spreminja in s tem ni nič narobe, človeška vrsta je prilagodljiva in se bo prilagodila na novo preoblikovan zemljevid sveta.
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 22:34
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 22:34
http://www.youtube.com/watch?v=mwjC-MMKwRY
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 12:43
Žal.... so edino upanje za normalno življenje... brez politično-bankirskih CO2 davkov le še
fašističe ZDA in
komiična Kitajska !!!!!!
.
Kleptokracije "starega sveta" Vam (Nam) nabijajo vedno višje CO2 davke..... za LASTNE PRIVILEGIJE !!!!!!
.
V vednost...... za "ukrepe za zmanjševanje CO2" v Sloveniji gre priblžno 12% ZBRANEGA DAVKA..... ostalo konča v žepih posrancev in vladnih birokratov !!!!!!
.
PS : Enako je z "cestnim dinarjem (tolarjem, eurom)"... pa "nadomestilom za ceste"..... pa,..... vsemi temi PRIKRITIMI DAVKI, kjer se NAMENSKO porabi manj kot 15% !!!!!
.
PS : Obama je v ZDA že izjavil " Uvedbo Cap&Trade bodo ZDA ZMANJŠALE ZADOLŽITEV !!!!!
.
Z drugimi besedami..... novi CO2 davki bodo končali v žepih bankirjev.... in le id..io..ti tipa K.Š. (Karmen Švegelj ???) lahko zagovarjajo še en nov BANKIRSKI NATEG !!!!!!

PS : Slovenski "predstavnik" oz. kongresni turist Kranjc bo seveda podprl vse te nove davke... saj je višina njegove plače (in dodatkov) in IPCC podkupnine premo sorazmerna višini novih CO2 davkov !!!!!!!
Gman
# 09.12.2012 ob 01:26
x2, resda se ne strinjam vedno s tabo, ko včasih malo preveč pihneš na drugih novicah pod komentarjih.

Morda se bo slišalo egoistično, ampak mene sploh ne briga, kaj bo za druge generacije, če bomo izumrli, tudi prav. Mene briga samo za sedanjost in mojo družinsko linijo.

Lepo je dobro povedal humorist George Carlin v "Save the Earth" ali nekaj takega.

To je na smešen način povedal, da je naravi čisto vseeno za nas in tudi za plastiko, kaj veš, mogoče pa nas je "ustvarila" da ji bomo dodali nov produkt - plastiko.
Earth + Plastic :D :D

Za naravo oz Zemljo samo me ne skrbi, bolj me skrbi za človeško vrsto, ker je odvisno od habitata v katerem biva. Če ga uniči je človeštvo uničeno, čez nekaj milijonov let pa se narava obnovi in pridejo nove vrste, ki so zasedle izpraznjene ekološke niše in krog življenja in smrti se nadaljuje.

Vse dokler ne bo postalo Življenje na Zemlji zaradi rastočega se Sonca neznosno in bo na koncu preživela le skupina - ekstremofili, dokler tudi za njih ne bo neznosno in ne bo več življenja na Zemlji.

Če smo preživeli ledeno dobo, občasna topla obdobja (Mikensko, Rimljansko in Srednjeveško toplo obdobje), potem bomo tudi preživeli prihajajoče toplejše obdobje, če že ni končano.

Čeprav se o tem še krešejo mnenja, ker so mnogi tega mnenja, da vstopamo v t.i. hladnejši cikel 3-4 desetletij in smo pustil iza sabo 3-4 desetletja topel cikel.

kar mene boli so ti butasti davki in razne takste na gorivo in podobne zadeve, ki ne prispevajo ničesar k razvoju, ampak k bogatenju mešalcev megle.

A kaj češ, tudi mešalci megle morajo od nečesa živeti.
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 22:40
@Roky89....
.
Problem "AGW" je že rešen.... če morda še nisi opazil, smo zemljani "pogruntali" sistem, kako odvečni CO2 (tistih 0,2%, kolikor ga "proizvede" človek.. v primerjavi z naravo) začeli uspešno "izvažati" na Mars.....
.
Kot očitno še ne veš (oz. pojma nimaš..) se tudi led na polih Marsa tali ..... vse zaradi 0,2% CO2, ki ga (po novem) dodajam ljudje v Marsovsko "atmosfero" !!!!!
.
PS : Pač.... odgovor na tvojem nivoju !!!!!!
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 22:13
"Tako ni bil sprejet časovni okvir za zavezo iz leta 2009, da bodo razvite države do leta 2020 letno namenile 100 milijard dolarjev za države v razvoju, za njihovo prilagoditev na podnebne spremembe. "
.
In kako se "države v razvoju" prilagajajo ????
.
Naslov članka izpred dveh dni (na tem istem portalu) je več kot zgovoren... kam bi šel vsak tak EUR-o : "Afrika potrebuje sredstva za vojaško posredovanje v Maliju"
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 22:08
Stavek, ki pove vse : "Države podpisnice so se tako strinjale s podaljšanjem edinega, čeprav neučinkovitega, ......."
.
Ko jeb..... učinkovitost.... dokler evrčki padajo v skorumpirane žepe !!!!!!
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 22:06
Kot sem že prej napisal..... Kranjc.... kongresni turist... je ravnokar zlezel s prostitutke... pobasal IPCC kuverto v žep.... in podpisal "sporazum", ki bo vsakega slovenca osiromašil za nekaj tisoč EUR........
Stop-IPCC
# 08.12.2012 ob 22:28
hahahahaha
Kakšni "veleumi" vodijo te pogovore si lahko ogledate na
"http://www.youtube.com/watch?v=mwjC-MMKwRY"
D.Bigalow
# 08.12.2012 ob 12:46
Nobenega popuščanja ekofašistom. Kaj ni dovolj snega???
Achilies
# 08.12.2012 ob 13:28
http://scienceandpublicpolicy.org/

mal si preberte da razširite obzorja. Katar in drugi krti, naj nehajo črpati nafto evo pa bomo vsi takoj prispevali k nižjim izpustom. Prej kot v 2 letih bi zahodni svet fural transport na eko energijo.

ta ekofašizem je samo ena od poti v globalni socjalizem.

Za kapljo čez rob pa co2 sploh ni kriv globalnega segrevanja. metan je 21x bolj škodljiv co2 pa hrani rastline.

dejte se malo izobrazt onega pacjenta, ki v biblijo špega pa na grm.do!
Kazalo