Gates ima pod palcem kar 66 milijard dolarjev. Foto: EPA
Gates ima pod palcem kar 66 milijard dolarjev. Foto: EPA
Največji padec je doživel Mark Zuckerberg. Foto: EPA

Premoženje najbogatejših Američanov se je preteklo leto kljub krizi povečalo za 13 odstotkov, na 1.700 milijard dolarjev, ocenjuje Forbes.
Gates na vrhu lestvice kraljuje že 19 let. Na drugem mestu prav tako že več let vztraja vlagatelj Warren Buffet, čigar premoženje ocenjujejo na 46 milijard dolarjev. Tretji je soustanovitelj podjetja Oracle Larry Ellison z 41 milijardami, četrto mesto pa si delita brata Charles in David Koch, ki imata vsak pod palcem 31 milijard dolarjev.

Po navedbah Forbesa se je premoženje večine najbogatejših v letu 2012 še dodatno povečalo. To velja za kar 241 uvrščenih na seznam 400 najbogatejših. Le 66 se je premoženje zmanjšalo. Večinoma je šlo to na račun povečanja vrednosti delnic, ponovnega zvišanja cen nepremičnin, pa tudi zvišanja cen redkih umetniških del.

Najhujši padec za Zuckerberga
So pa največji udarec utrpeli moguli družabnih omrežij. Lastnika omrežja Zynga, Mark Pincus in Eric Lefkofsky, sta z lestvice izpadla, prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg pa je doživel najhujši padec. S 14. mesta je padel na 36., izgubil pa je kar 8,1 milijarde dolarjev premoženja, predvsem na račun ponesrečene javne prodaje Facebooka na borzi. Še vedno je sicer "težak" 9,4 milijarde dolarjev, ocenjuje Forbes.

Na lestvico se je letos uspelo uvrstiti 20 novincem, ki so zbrali najmanj 1,1 milijarde dolarjev. Še lani je bilo za uvrstitev na lestvico potrebnih 1,05 milijarde dolarjev. Uvrščeni na lestvico 400 najbogatejših imajo povprečno pod palcem 4,2 milijarde dolarjev, skupno pa njihovo premoženje predstavlja kar osmino celotnega ameriškega gospodarstva.

Na lestvici je tudi 45 žensk, med njimi je na vrhu lastnica Walmarta, Christy Walton, ki se je s 27,9 milijarde dolarjev uvrstila na šesto mesto na lestvici.