Za nezaupnico vladi premierja Plenkovića bi opozicija morala zbrati 76 podpisov. Foto: EPA
Za nezaupnico vladi premierja Plenkovića bi opozicija morala zbrati 76 podpisov. Foto: EPA
Sabor
V saboru poteka žgoča debata glede transparentnosti v primeru Agrokor, obe strani se obkladata z žaljivkami. Foto: EPA
Razprava v saboru se bo zavlekla pozno v noč

Opozicija je vladi očitala, da je zakon, t. i. lex Agrokor, ki je na čelo Agrokorja postavil izredno upravo, pripravila v sodelovanju z mrhovinarskimi tujimi skladi. Podpisniki nezaupnice so zahtevali pojasnilo o vseh okoliščinah, ki so do tega privedle. Na koncu je nezaupnico podprlo 59 poslancev v 151-članskem saboru.

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je trenutno dogajanje okrog Agrokorja opisal z besedami "kriminal epskih razsežnosti". Bernardić trdi, da je vlada s svojimi potezami Hrvaško izpostavila finančnim tveganjem, ameriškemu skladu Knighthead Capital Management pa z zaupnimi informacijami omočila prevzem nadzora nad koncernom. Po njegovih besedah so Američani kupili obveznice Agrokorja po srečanju z izrednim pooblaščencem hrvaške vlade za koncern Agrokor Antejem Ramljakom.

Poslanec je zahteval odgovornost vseh vpletenih, ki bodo "Agrokorjeva podjetja razprodajali skoraj zastonj". Premier Plenković mu je odgovarjal, da je vlada v danem trenutku ravnala odgovorno ter rešila državo pred gospodarskim in finančnim cunamijem, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard.

Plenković odločitev zagovarja z rekordnim turizmom
Premier Plenković je poudaril, da je vlada z zakonom lex Agrokor rešila skoraj 60 tisoč delovnih mest, turistično sezono, ki ob praznih trgovinah ne bi bila rekordna, Agrokorjeva podjetja pa pred blokado računov in stečajem. Na ta način je po besedah Plenkovića vlada rešila tudi državni proračun pred velikimi stroški.

Razprava sicer poteka ob številnih medsebojnih žaljivkah. Opozicija se zaveda, da ne more zbrati potrebnega števila glasov za odpoklic vlade, bo pa razpravo, ki se bo zavlekla dolgo v noč, izkoristila za vsesplošen obračun z vladajočimi.

Razprava v saboru se bo zavlekla pozno v noč