Svet
Andrej Plenković
Za nezaupnico vladi premierja Plenkovića bi opozicija morala zbrati 76 podpisov. Foto: EPA
Sabor
V saboru poteka žgoča debata glede transparentnosti v primeru Agrokor, obe strani se obkladata z žaljivkami. Foto: EPA
VIDEO
Razprava v saboru se bo z...

Dodaj v

Kljub očitkom o "kriminalu epskih razsežnosti" hrvaška vlada prestala nezaupnico

V hrvaškem saboru žgoča debata o Agrokorju
10. november 2017 ob 16:07,
zadnji poseg: 11. november 2017 ob 00:34
Zagreb - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA, Reuters

Hrvaška opozicija v saboru je zahtevala odpoklic desnosredinske vlade premierja Andreja Plenkovića zaradi očitkov glede izredne uprave Agrokorja, a ji ni uspelo izglasovati nezaupnice - zanjo je glasovalo 59 poslancev, proti jih je bilo 78.

Opozicija je vladi očitala, da je zakon, t. i. lex Agrokor, ki je na čelo Agrokorja postavil izredno upravo, pripravila v sodelovanju z mrhovinarskimi tujimi skladi. Podpisniki nezaupnice so zahtevali pojasnilo o vseh okoliščinah, ki so do tega privedle. Na koncu je nezaupnico podprlo 59 poslancev v 151-članskem saboru.

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je trenutno dogajanje okrog Agrokorja opisal z besedami "kriminal epskih razsežnosti". Bernardić trdi, da je vlada s svojimi potezami Hrvaško izpostavila finančnim tveganjem, ameriškemu skladu Knighthead Capital Management pa z zaupnimi informacijami omočila prevzem nadzora nad koncernom. Po njegovih besedah so Američani kupili obveznice Agrokorja po srečanju z izrednim pooblaščencem hrvaške vlade za koncern Agrokor Antejem Ramljakom.

Poslanec je zahteval odgovornost vseh vpletenih, ki bodo "Agrokorjeva podjetja razprodajali skoraj zastonj". Premier Plenković mu je odgovarjal, da je vlada v danem trenutku ravnala odgovorno ter rešila državo pred gospodarskim in finančnim cunamijem, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard.

Plenković odločitev zagovarja z rekordnim turizmom
Premier Plenković je poudaril, da je vlada z zakonom lex Agrokor rešila skoraj 60 tisoč delovnih mest, turistično sezono, ki ob praznih trgovinah ne bi bila rekordna, Agrokorjeva podjetja pa pred blokado računov in stečajem. Na ta način je po besedah Plenkovića vlada rešila tudi državni proračun pred velikimi stroški.

Razprava sicer poteka ob številnih medsebojnih žaljivkah. Opozicija se zaveda, da ne more zbrati potrebnega števila glasov za odpoklic vlade, bo pa razpravo, ki se bo zavlekla dolgo v noč, izkoristila za vsesplošen obračun z vladajočimi.

J. R., T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Wasabi
# 10.11.2017 ob 16:25
Ko se hijene hijensko hijenijo. Te parlamentarne razprave so šov za neuke, kaj pa ti našmrkani poslanci vedo o ekonomiji, lepo vas prosim;)
politik kritik
# 10.11.2017 ob 16:29
Plenko bo čez par let laufal olimpijski maraton pred novinarji, po Londonu, tako kot ga je pred nekaj dnemi njegov kolega todorovič.
johann
# 11.11.2017 ob 04:32
To, kar dela hrvaška vlada z Agrokorjem in izsiljevanjem dobaviteljev in kreditodajalcev, pade na vseh sodiščih v pravnih državah...
garmond
# 10.11.2017 ob 19:50
Tolažba za naše politike v DZ, v hrvaškem saboru so še hujši.
Bivši uporabnik
# 10.11.2017 ob 18:40
Kaj je to hrvaška?
FancyBoy
# 11.11.2017 ob 15:04
Plenki...ena slaba tusisticna sezona in ste na nivoju Kosova.
Tao3
# 11.11.2017 ob 09:34
Kolinda si bo samo žrebu zabila v koleno. Šola Putin tako američane, kot ... kdo so to hrvati?
mircek007
# 10.11.2017 ob 17:29
Prej se bo Dalmacija odcepila,glede na to da imajo v vladi nonstop težave..nezaupnice..
Anves
# 11.11.2017 ob 12:12
In kdo je že pred leti odobril prodajo Mercatorja Todoroviću in zakaj?
Jon
# 10.11.2017 ob 20:21
To kar se dogaja sedaj z Agrocorjem na Hrvaškem, bi lahko imelo precejšen vpliv na življenje v Sloveniji. Glede na moč ameriških finančnih skladov, za katerimi stoji par družin, bo naša bivša lastnina končala pri istih ljudeh kot hrvaška. Točno tako, kot je bilo načrtovano.

Sicer sem po radiu poslušal razpravo v saboru in podobnost s Slovenijo je večja, kot bi si želeli. Opozicija je postavljala dobra vprašanja in logične trditve, pozicija se je obnašala arogantno, kot LDS v najboljših časih. Ni pa bilo toliko agresije in nesramnosti kot v Sloveniji.
doda33
# 11.11.2017 ob 09:58
Tukaj je samo nekaj jasno, da bo Agrokor propadel. Recimo Konzum je lani pozitivno posloval samo v vrhu turisticne sezone v avgustu. Dolgovi do dobaviteljev in bank so miljardni.Sberb banka je ze vlozila tozbe na sodiscih v Londonu, Ljubljani in Beogradu. Hocejo svojo miljardo plus obresti. Ruse so Hrvati lepo izigrali preko ameriskega sklada, kateri ima v rokah vse upravljavske pravice. Scenarij bo verjetno sledec. Propad Agrokora, ameriski mrhovinarski sklad bo poplacan z obrestmi. Sberb banka bo pa verjetno postala lastnica Mercatorja. To je najverjetnejsi scenarij. Je pa na Hrvaskem vceraj Index hr razkril afero, ki bo mocno razburila politicno sceno pri sosedih. Afera se tice padle sodbe na mednarodnem sodiscu glede Mola. Hrvaska drzava je tozila Mol, da je do upravljavskih pravic INA prisla z podkupovanjem bivsega premijera Sanaderja. Mednarodno sodisce je ugotovilo, da je imel Sanader pristransko sojenje in skoraj nobenih moznosti za posteno sojenje. Prica, ki ga je bremenila g. Robert Jezic(bivsi predsednik NK Rijeka) za dobrih 5 miljonov eurov pa da je veckrat krivo pricala. Mednarodnemu sodiscu je bilo sumljivo zakaj Jezic ni nikoli vrnil Hrvaski drzavi 5 miljonov eurov, ki jih je baje Sanader prejel na njegov racun kot del podkupnine Mola za INO.
bb33
# 11.11.2017 ob 04:15
to kar dela hr vlada gre na roko naši politiki....... sam ovčka je slepa in tega ne vidi...
čofotalček
# 10.11.2017 ob 19:55
Zanimivo te novice vedno pod rubriko svet tlačijo. Men se mi zdi, da pašejo v rubriko zabava ali kvečemu lokalne novice.
FemShepard
# 10.11.2017 ob 17:16
Hrvati so že poleti 1995 poskrbeli, da se mircekovi vojaško poraženi rojaki nikoli več ne morejo it "zemlje krast", ti pa so se potem iz protesta preselili v barakarska naselja v predmestju Beograda. Zdaj se lahko tam odcepljajo po mili volji.
vranek
# 10.11.2017 ob 17:13
Mi moramo samo zid postaviti. To je vse, kar hočem o njih še slišati.
robespierre
# 10.11.2017 ob 20:15
Dajmo mi Slovenci poloviti nase gospodarske kriminalce. Polno jih imamo. Mnogi se skrivajo tudi v Murglah.
bb33
# 11.11.2017 ob 04:25
Češka se je uprla kvotam, ker je mentaliteta drugačna.... pa dragi slovenci ? Češka vas je prehitela....... kmalu še Slovaška :) Slovenija pa kaj ? idiot balkana ? hrvati vemo..... Črnogorci in Srbi se nam pa itak smejijo ;)))) ...da o onih ki prodajajjo sadje in zelenjevao ( in zarad njih vsi montiramo kamere in mamo varnost pa nič ne pomaga..... ) sam tega štajerci ne vedo....... kolk te čudni nam pokradejo......
sandi4
# 10.11.2017 ob 17:15
Kar se mi smeji ko gledam te mrhovinarske hrvate,in njihov Agrokor
veza
# 11.11.2017 ob 07:34
So se vsaj prešteli, kdo je s kom, reševanje Akrokorja spomladi je bilo nujno, ne vem pa, če je prav, da so en tuj sklad pri tem favorizirali, zgodba še ni končana.
So pa zviti HRV, od ZDA na veliko kupujejo orožje, k Putinu so pa poslali Kolindo, da ga omehča, ni kaj, vedo kako se je treba obnašat.
RYAN
# 10.11.2017 ob 17:22
če imaš preveč miljonov te vedno politiki shebejo. če ne bi bil folk tako lakomen po denarju bi jih pustil na miru
Kazalo