Fotograf Sergij Nikolajev je spremljal konflikt na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Fotograf Sergij Nikolajev je spremljal konflikt na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Debalceve
Mesto Debalceve, ki so ga pred dobrim tednom dni zavzeli proruski separatisti, je bilo v spopadih popolnoma uničeno. Foto: Reuters

Novinar Sergij Nikolajev, ki je poročal za ukrajinski dnevnik Sevodnya, je umrl, ko se je v bližini vasice Peski, severozahodno od Donecka, zgodil topniški napad. Katera stran je streljala, še ni znano.

Upanje, da bo premirje držalo, malce večje
Sicer pa je na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh sorazmerno mirno. V petek so bili ubiti trije ukrajinski vojaki, danes pa ukrajinska vojska poroča, da so se spopadi vzdolž mejne črte večinoma ustavili, a da proruski separatisti še vedno obstreljujejo položaje vojske v okolici letališča v Donecku. Tiskovni predstavnik vojske Andrej Lisenko je ob tem sporočil, da v 24 urah ni bil ubit noben vojak.

Na vzhodu Ukrajine se je tako v zadnjih dneh le začela uveljavljati prekinitev ognja, kar vzbuja upanje, da se bosta sprti strani, ukrajinska vojska in proruski uporniki, le držali sporazuma, podpisanega v Minsku sredi februarja. Začeli sta tudi dogovorjeni umik težkega orožja s frontne črte, kar naj bi trajalo 14 dni.

Porošenko do prošnje ZN-u s pomočjo parlamenta
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je petkove napade v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel sicer označil za "hudo kršitev prekinitve ognja", v soboto pa je sporočil, da bo v parlamentu predstavil zakon, na podlagi katerega bi lahko država tudi formalno zaprosila za mirovno opazovalno misijo Združenih narodov.

ZN ocenjuje, da na vzhodu Ukrajine vlada humanitarna kriza
V petek je, natanko leto dni po tem, ko so ruske in proruske sile začele zasedati strateška mesta na ukrajinskem polotoku Krim, kar se je končalo s priključitvijo Krima, nato pa se je naslednji mesec začel še upor na vzhodu Ukrajine, zasedal Varnostni svet Združenih narodov. Ocenili so, da ljudje na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom separatistov, živijo v izjemno težkih razmerah in da tam vlada prava humanitarna kriza.

Predstavnica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Heidi Tagliavini je ocenila, da je konflikt v Ukrajini "na križišču z možnostjo nove eskalacije", predstavnik ZN-a za pomoč Neal Walker pa je ob tem dejal, da upajo, da bo prekinitev ognja sčasoma popolnoma obveljala, kar bi jim omogočilo dostop do tistih, ki pomoč najbolj potrebujejo. Po oceni ZN-a na območjih spopadov pomoč namreč potrebuje kar 4,7 milijona ljudi.