IS je dosegel novo odmevno zmago. Zavzetje oporišča Tabka je velik udarec za vlado predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
IS je dosegel novo odmevno zmago. Zavzetje oporišča Tabka je velik udarec za vlado predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
V Siriji izpuščen ameriški novinar

Po več dneh srditih spopadov je v rokah Islamske države (IS). Pripadniki IS-ja so Tabko poskušali zavzeti že od začetka avgusta, silovitejšo ofenzivo pa so izvedli prejšnji torek. Gre za zadnjo pomembnejšo točko, ki jo je vojska sirskega predsednika Bašarja Al Asada nadzorovala v Raki. Ta pokrajina je v glavnem v rokah islamistov, ki so na območjih pod njihovim nadzorom v Iraku in Siriji junija razglasili kalifat.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice, organizacije s sedežem v Veliki Britaniji, je bilo v spopadih za letališče od torka ubitih najmanj 300 džihadistov in 25 sirskih vojakov, v nedeljo pa še 170 vojakov. Po poročanju sirske državne televizije se je sirska vojska umaknila v okolico letališča, od koder naprej izvajajo napade na pripadnike IS-ja, poroča STA.

Islamska država je poleg tega obkolila okoli 150 umikajočih se vojakov blizu oporišča, po podatkih Sirskega observatorija pa naj bi jih tudi zajeli, poroča Al Džazira.

Velik udarec za sirsko vlado
Letališče je 45 kilometrov od mesta Raka, kjer je glavno oporišče sunitske skupine IS-ja, v njem pa naj bi bilo veliko vojnih letal, helikopterjev, oklepnikov in topništva. Po poročanju BBC-ja je padec vojaškega letališča velik udarec za sirsko vlado.

V ločenih dogodkih so sirske vladne sile iz zasede v Deri ubile 32 upornikov. V triletni državljanski vojni v Siriji je bilo ubitih že 191.000 ljudi.

IS sprva z uporniki, zdaj proti njim
Islamska država se je v Siriji prvotno bojevala na strani preostalih opozicijskih skupin, a so se zaradi različnih zlorab drugi uporniki obrnili proti njej in jo izrinili z določenih območij severne Sirije. V zadnjih tednih so se borci IS-ja vnovič vrnili na predele, ki so jih predtem morali zapustiti, vključno s severom pokrajine Alep.

IS, ki se je predtem imenoval Islamska država Iraka in Levante (Isil), je 29. junija med Alepom in iraškim Tikritom razglasil kalifat.

Islamistični uporniki v Siriji izpustili ameriškega novinarja
Druga uporniška islamska skupina Fronta Al Nusra, ki deluje v Siriji, je v nedeljo izpustila pred slabima dvema letoma ugrabljenega ameriškega novinarja. 45-letni Theo Curtis je svobodno zadihal spet ob posredovanju Katarja, le nekaj dni po tem, ko so njegovega ugrabljenega kolega Jamesa Foleyja obglavili pripadniki Islamske države. Curtisa so uporniki predali enotam Združenih narodov v vasi na Golanski planoti, po zdravniškem pregledu pa so ga že premestili k ameriškim predstavnikom, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Na posnetku usmrtitve Foleyja so pripadniki IS-ja pokazali še enega ameriškega novinarja - šlo naj bi za Stevena Sotloffa iz časopisa Time - za katerega so dejali, da je njegova usoda odvisna od dejanj ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je ukazal zračne napade na položaje Islamske države v Iraku.

Sirija opozarja na pomembnost usklajevanja
Sirski zunanji minister Valid Mualem je dejal, da je Sirija v boju proti terorizmu pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo, vključno z ZDA in Veliko Britanijo. Ob tem pa je poudaril, da bi morebitne napade na islamske skrajneže v Siriji morali izvesti v sodelovanju z Damaskom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so namreč v petek menile, da bodo morda na ozemlju Sirije potrebni letalski napadi na džihadiste, Mualem pa je danes izpostavil, da bi ZDA morebitne napade morale uskladiti z Damaskom, saj bo šlo v nasprotnem primeru za napad na Sirijo.

Na vprašanje, ali bi sirska protizračna obramba lahko sestrelila ameriška letala, je dejal, da bi se to lahko zgodilo, "če se predtem ne bi uskladili", in dodal, da mednarodno sodelovanje in usklajevanje predlagajo prav zato, da bi to preprečili.

Na novinarski konferenci v Damasku je Mualem izrazil pripravljenost na sodelovanje in usklajevanje na regionalni in mednarodni ravni v okviru resolucije ZN-a o skrajnežih. Gre za resolucijo, ki jo je Varnostni svet ZN-a 15. avgusta sprejel soglasno, njen namen pa je preprečiti novačenje in financiranje džihadistov v Siriji in Iraku. Resolucija sicer zadeva skrajni islamistični skupini Islamska država (IS) in Fronta Al Nusra.

V Siriji izpuščen ameriški novinar