Armstrong je veljal za zadržanega in skromnega človeka. Foto: EPA
Armstrong je veljal za zadržanega in skromnega človeka. Foto: EPA

Armstrong je umrl v soboto star 82 let. Pred kratkim so ga operirali in mu naredili t. i. bypas oziroma obvod koronarne arterije. Operacija je bila uspešna, a so po njej nastopili zapleti.

Njegovi svojci so po smrti ameriškega astronavta izrazili upanje, da bo njegova dediščina navdihnila mlade, da "si bodo še bolj prizadevali uresničiti svoje sanje, bodo pripravljeni raziskovati in nesebično služiti stvari, ki je večja od njih samih".

Svojci so vsem, ki bi radi počastili spomin nanj, namignili, naj naslednjič, ko bodo v jasni noči stopili na prosto in se jim bo nasmehnila luna, zgolj pomislijo na Neila in mu pomežiknejo.

Ameriški predsednik je Armstronga označil kot "največjega ameriškega junaka - ne le svojega časa, ampak vseh časov". Po njegovih besedah bo dediščina človeka, "ki nas je naučil izredne moči enega koraka", živela naprej.

Bil je najboljši
"Vem, da ob smrti resničnega ameriškega junaka in najboljšega pilota, ki sem ga kadar koli poznal, skupaj z mano žalujejo še milijoni," je dejal Edwin "Buzz" Aldrin, ki je skupaj z Armstrongom 20. julija 1969 pristal na površju Lune.

Michael Collins, tretji član odprave Apollo 11, ki je med pristankom svojih dveh kolegov v poveljniškem modulu Columbie krožil okoli Lune, je sporočil: "Bil je najboljši in grozno ga bom pogrešal."

John Glenn, prvi ameriški astronavt, ki je obkrožil Zemljo, je spomnil na skromen značaj pokojnika: "Bil je skromna oseba in takšen, kot je bil prej, je ostal tudi po svojem poletu na Luno."

V zgodovino se bodo za vedno zapisale besede Armstronga, ko je kot prvi Zemljan položil nogo na Luno in dejal: "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo."

Posnetek pristanka na Luni si je takrat ogledalo več kot 500 milijonov ljudi po vsem svetu.

Poslovil se je Neil Armstrong
Poslovil se je Neil Armstrong