V zračnem napadu je umrlo več kot 140 ljudi, ranjenih pa jih je več kot 500. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki izvaja predvsem zračne napade na hutijevske upornike od marca 2015, je odgovornost za napad sprva zanikala, zdaj pa je sporočila, da bo privolila v preiskavo. Foto: Reuters
V zračnem napadu je umrlo več kot 140 ljudi, ranjenih pa jih je več kot 500. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki izvaja predvsem zračne napade na hutijevske upornike od marca 2015, je odgovornost za napad sprva zanikala, zdaj pa je sporočila, da bo privolila v preiskavo. Foto: Reuters
Protest po napadu
Po napadu se je množica podala na ulice Sane in izrazila svoj bes zaradi pokola. Foto: Reuters
V napadu v Jemnu ubitih več kot 140 ljudi

Koalicija, ki v Jemnu napade zoper hutijevske upornike izvaja od marca 2015, je sporočila, da je preiskavo napada pripravljena izvesti skupaj z ZDA. Vpletenost v zračni napad, v katerem je bilo poleg mrtvih tudi več kot 525 ranjenih, je koalicija sprva zanikala, pozneje pa je privolila v preiskavo "obžalovanja vrednega in bolečega" napada.

"Koalicija bo nemudoma preiskala ta primer," je sporočila koaliciji, pri čemer naj bi sodelovali tako s preiskovalci iz Jemna kot strokovnjaki iz ZDA. Koalicija je prav tako pripravljena preiskovalni ekipi posredovati vse podatke in informacije, povezane z njeno vojaško operacijo na lokaciji napada in bližnjih območjih v času incidenta, so dodali. "Rezultati preiskave bi morali biti objavljeni, kakor hitro bo končana," so še zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

K "hitri in neodvisni" preiskavi napada je pozval tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je napad obsodil. Kot je poudaril, je "kakršen koli nameren napad na civiliste absolutno nesprejemljiv". "Odgovorne za napad mora doseči roka pravice," je še dodal v izjavi, v kateri je omenil, da naj bi za napadi stala koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, vendar pa ji neposredno ni pripisal krivde.

Očividci so navedli, da sta v soboto dve letali bombardirali pogrebno dvorano, kjer je potekala žalna slovesnost. Hutijevski uporniki so odgovornost takoj pripisali arabski koaliciji, med žrtvami napada pa naj bi bili tudi visoki predstavniki upornikov.

"Šok in ogorčenje"
Humanitarni koordinator ZN-a v Jemnu Jamie McGoldrick je izrazil "šok in ogorčenje" humanitarnih delavcev zaradi napada na pogrebno dvorano, v kateri so se zbrali žalujoči za očetom notranjega ministra vlade, ki jo vodijo hutijevci, Džalala Al Ravišana, zaveznika upornikov in nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Napad povzročil množičen protest
Na ulice Sane se je po napadu podalo na tisoče ljudi, ki so izrazili svoj bes. Zbrali so se pred prostori Združenih narodov in med drugim terjali smrt savdske kraljeve družine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Po tem pokolu smo še bolj odločeni, da se upremo sovražniku," je v nagovoru pred zbrano množico poudaril pomemben vodja upornikov Mohamed Ali Al Huti. "Nemudoma odprite fronte s savdskim sovražnikom," je pozval. Protestniki so besni tudi na ZDA, ki so jih označili za velikega satana.

Še ostrejši je bil nekdanji predsednik države Saleh, ki je pozval k mobilizaciji ob meji s Savdsko Arabijo z namenom maščevati se za krvavi napad. "Pozivam vse pripadnike oboroženih sil, varnostnih organov in milic, da se odpravijo na fronto, na meje in se maščujejo," je dejal v televizijskem nagovoru.

ZDA naj bi ponovno ocenile podporo koaliciji
Po smrtonosnem napadu so ZDA, ene glavnih zaveznic Savdske Arabije, sporočile, da bodo ponovno ocenile svojo podporo koaliciji pod vodstvom te zalivske kraljevine. "Zelo nas vznemirjajo poročila o današnjem zračnem napadu na pogrebno dvorano v Jemnu, ki bi, če bi bil potrjen, nadaljeval problematično serijo napadov na jemenske civiliste," je v izjavi v soboto dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Ned Price.

"V luči tega in drugih nedavnih incidentov smo sprožili takojšen pregled naše že občutno zmanjšane podpore koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije in smo pripravljeni prilagoditi našo podporo, da bo ta bolj v skladu z ameriškimi načeli, vrednotami in interesi, vključno z dosego takojšnjega in trajnega konca tragičnega jemenskega konflikta," je dodal.

Od začetka zračnih in tudi kopenskih napadov protihutijevske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani v Jemnu po podatkih ZN-a umrlo več tisoč civilistov. Reuters poroča, da ZN krivi koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije za 60 odstotkov od okoli 3.800 smrtnih žrtev med civilisti od marca 2015.

V državi traja vojna že od septembra 2014, ko so uporniki vdrli v glavno mesto Sana in pregnali vlado. Uporniki še vedno nadzirajo več delov države, tudi Sano. Od začetka vojne je v Jemnu umrlo več kot 10.000 ljudi. Zaradi vojne je v najrevnejši državi na Arabskem polotoku razseljenih skoraj tri milijone ljudi.

Zahod oborožuje Savdsko Arabijo, ki pobija civiliste
Medtem ko hutijevske upornike podpira Iran, pa Savdsko Arabijo, najvplivnejšo članico protihutijevske vojaške koalicije, oborožujejo predvsem zahodne države. Kot je poročal Guardian, je Velika Britanija v zadnjih letih tako odobrila prodajo za 3,7 milijarde evrov orožja Riadu, ZDA pa so avgusta letos po poročanju Independenta odobrile prodajo predvsem tankov in drugih oklepnih vozil v vrednosti več kot milijardo dolarjev.

Ogorčenje zaradi civilnih žrtev je povzročilo, da nekateri poslanci v ZDA in Veliki Britaniji skupaj z aktivisti za človekove pravice zahtevajo omejitve glede prodaje orožja Rijadu. Doslej so bili njiuhovi napori neuspešni, poroča Reuters. Arabska koalicija zanika, da namenoma napada civiliste, hutijevske upornike pa obtožuje, da vojaške tarče postavlja na civilna območja. Uporniki to zanikajo.

V napadu v Jemnu ubitih več kot 140 ljudi