Svet
(6)

Poudarki

  • Manigatova in Celestin v drugem krogu
  • Haitijci menijo, da je uvrstitev Celestina prevara
Kolera je na Haitiju terjala že 2.000 življenj. Foto: EPA
Haiti je po razglasitvi izidov v stanju pripravljenosti. Foto: EPA

Dodaj v

Kolero na Haiti prinesli ZN-ovi mirovniki

Protesti ob razglasitvi kandidatov za drugi krog
8. december 2010 ob 09:11,
zadnji poseg: 8. december 2010 ob 10:23
Port-au-Prince - MMC RTV SLO, STA

V drugem krogu predsedniških volitev na Haitiju se bosta pomerila nekdanja haitijska prva dama, predstavnica opozicije Mirlande Manigat, in kandidat vladajoče stranke Jude Celestin.

Manigatova je v prvem krogu 28. novembra dobila 31 odstotkov glasov, za Celestina pa je glasovalo 22 odstotkov volivcev.

Kot kažejo v torek zvečer objavljeni izidi haitijske volilne komisije, je kandidat vladajoče stranke Celestin za samo okoli 7000 glasov prehitel popzvezdnika Michela Martellyja. Ta ima zdaj do 20. decembra čas, da se pritoži. Tesen izid med drugim in tretjim je znova podžgal dvome o regularnosti volitev, zaradi česar je ameriško veleposlaništvo v Port-au-Princeu že izrazilo zaskrbljenost.

Drugi krog volitev je napovedan za 16. januar.

Obtožbe volilnih prevar
Za predsedniško mesto se je v prvem krogu potegovalo 18 kandidatov, 12 pa jih je še pred zaprtjem volišč pozvalo k ponovitvi volitev, češ da je bilo preveč nepravilnosti. Mednarodni opazovalci so presodili, da nepravilnosti niso bile tolikšne, da bi upravičile razveljavitev glasovanja. Po objavi izidov prvega kroga volitev so v več mestih izbruhnili protesti proti vladajoči stranki, ki so jo protestniki obtoževali volilne prevare.

Haiti, ki ga že leta pesti politična nestabilnost, si še vedno ni opomogel od katastrofalnega potresa v začetku leta, v katerem je umrlo okoli 250.000 ljudi, v zadnjih tednih pa se v državi širi še kolera. Zanjo je umrlo že več kot 2000 ljudi, okoli 100.000 pa se jih je okužilo.

Bolezen prinesli Nepalci?
Bolezen naj bi v državo po navedbah poročila, ki je zdaj prišlo v javnost, zanesli pripadniki nepalskih modrih čelad, vendar pa nepalska vojska trdi, da za to ni nobenih dokazov. Epidemiolog Renaud Piarroux je raziskavo na Haitiju izvedel v imenu francoskih in haitijskih oblasti. BBC se sklicuje na vire, ki so poročilo videli, da so v njem navedeni dokazi, da je izbruh povzročila okužba reke, ki so jo zakrivili nepalski pripadniki modrih čelad.

ZN pravijo, da ugotovitev za zdaj niso še niti sprejeli niti zavrnili. Nepalska vojska pa je raziskavo zavrnila kot "neutemeljeno".

Piarrouxovo poročilo ugotavlja, da je bil vir izbruha nepalsko mirovniško oporišče, katerega stranišča da so zastrupila reko Artibonite. Reka je bila glavno žarišče izbruha, ko se je ta oktobra začel, a kolera se je od takrat razširila že na vso državo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
sanauna
# 08.12.2010 ob 10:39
Glede kolere sem dobil asociacijo na nedavno objavljene dokumente ,kjer je razvidno da so ZDA v 70. in 80. letih izvajale namerno širjenje spolno prenosljivih bolezni v nekaterih Južnoameriških državah in to tudi priznale in se opravičile. Slednje mi da veliko pomislekov na situacijo na Haitiju,.....kdo stoji za tem poizkusom?!
tyr
# 08.12.2010 ob 16:32
Kolero na Haiti prinesli ZN-ovi mirovniki

Verjetno res, a se je razširila zaradi haitske zaostalosti. Če bi imeli urejeno kanalizacijo in vodovod bolezen ne bi tako napredovala.
Zanimiv pa je tudi podatek, da veliko ljudi na Haitiju ne verjame da je kolera bolezen, ampak za so zastrupitev povzročili čarovniki. Nekaj jih je v odmaknjenih delih Haitija že plačalo z glavo. Zakaj o tem ne poroča MMC, druge spletne strani pa ja?
k0stk0
# 08.12.2010 ob 14:47
Oba imata prav. Kjer so le lahko, so 'testirali' raznorazne bolezni.
el CARTEL
# 08.12.2010 ob 14:02
aha torej so vsi tisti neredi bili upravičeni..

sanauna @ a niso širili spolno prenosljive bolezni na revne črnce v ZDA? al sem jaz nekaj zaje*al..
pinokioc
# 08.12.2010 ob 12:07
mislim, da tudi 3 milijarde ne bi bilo preveč.
marjan_1
# 08.12.2010 ob 11:47
Cilj je zmanjšati svetovno populacijo na obvladljivih 500 milijonov.
Kazalo