Ameriško orožje je najbolj cenjeno v državah, ki so tesne zaveznice ZDA, ne glede na to, ali gre za demokratične ali pa avtokratske države. Foto: EPA
Ameriško orožje je najbolj cenjeno v državah, ki so tesne zaveznice ZDA, ne glede na to, ali gre za demokratične ali pa avtokratske države. Foto: EPA
Tabela 12
Tabela s največjimi kupci ameriškega orožja po vrednosti izpeljanih poslov. Foto: MMC RTV SLO
Ameriški oklepnik
Kljub katastrofalno nizkemu ugledu ZDA v arabskem svetu to ne preprečuje bogate trgovine z ameriškim orožjem. Foto: EPA
Izraelska vojakinja IDF-a
Izreal ostaja velik kupec ameriškega orožja, a opazen je padec števila in višine naročil v obdobju, ko v Izraelu vodi vlado Benjamin Netanjahu, v ZDA pa Barack Obama. Foto: EPA

Za potrebe ameriškega kongresa je interna raziskovalna služba pripravila kratko poročilo o vrednosti prodajnih pogodb za orožje in o vrednosti dostavljenega orožja med letoma 2003 in 2010. Upoštevano ni samo orožje za konvencionalno vojsko, temveč vsa varnostno-zaščitna oprema in ostala dodatna oprema varnostnih sil, kot je na primer tudi solzivec, policijski ščiti in oklepi za protiizgredniške enote.

Kratko, a nazorno poročilo
Šeststransko poročilo navaja pet največjih orožarskih partneric po svetovnih regijah v obeh kategorijah: vrednosti sklenjenih pogodb in vrednosti dostavljenega orožja. Ob koncu vsakega dela je še poudarjena deseterica vseh svetovnih držav, s katerimi so ZDA največ poslovale. Vsaka tabela ima tri stolpce za tri različna obdobja: 2003–2006, 2007–2010 in samo leto 2010.

Dobavljeno orožje med letoma 2003 in 2010 (v milijardah dolarjev):
1. Egipt – 10,3
2. Izrael – 9,8
3. Savdska Arabija – 9,5
4. Tajvan – 7,1
5. Grčija – 5,5
6. Južna Koreja – 5,1
7. Japonska – 4,9
8. Avstralija – 4
9. Velika Britanija – 3,3
10. Kanada – 2,45

Dogovorjeni orožarski posli med letoma 2003 in 2010 (v milijardah dolarjev):
1. Savdska Arabija – 18
2. Egipt – 12,3
3. Združeni arabski Emirati – 11,8
4. Avstralija – 9,3
5. Tajvan – 7,5
6. Južna Koreja – 6,2
7. Turčija – 5,9
8. Japonska –5,7
9. Irak – 5,6
10. Pakistan – 5
11. Izrael – 4,6

Egiptu največ orožja, Savdijci z najvišjimi pogodbami
Potrjeno je, da so bile ZDA izrazito naklonjene avtokratskemu režimu Hosnija Mubaraka v Egiptu, s katerim so plodovito sodelovale vse do začetka arabske vstaje. Egipt vodi po vrednosti dostavljenega orožja in je drugi na lestvici dogovorjenih poslov. Pri teh s kar 18 milijardami prednjači Savdska Arabija, strogo konservativna in toga monarhija, ki vlada v strogem duhu vahabizma.

Osamljena "palčka" pod zaščito "strica Sama"
Visoko mesto Izraela pri dobavah ne preseneča, saj je judovska država eksistencialno odvisna od politične in vojaške podpore ZDA. Bolj nenavadno je, da je bilo v zadnjih osmih letih med najtesnejšima zaveznicama sklenjenih "le" za 4,6 milijarde novih poslov.

Potem je tukaj prav tako politično osamljeni in od Kitajske izolirani Tajvan oz. uradno Republika Kitajska. Demokratizirani otok se že desetletja pripravlja na morebitno invazijo s celine, v zadnjem desetletju pa se je povsem oprl na ZDA, ki s tem posredno izzivajo drugo največje gospodarstvo in najštevilnejšo državo na svetu.

Dobro oboroženi grdi raček Evrope
Na 5. mestu po vrednosti dostavljenega orožja in ostale vojaško-varnostne opreme sledi predstavnica Evrope – bankrotirana Grčija, ki si z milijardami vredno opremo kupuje ravnovesje moči proti večni sovražnici Turčiji. Da Grčija kljub črnim napovedim ni ravno varčevala, potrjuje tudi za 3,4 milijarde sklenjenih orožarskih poslov z ZDA v zadnjih osmih letih.

Finska policija zasegla 69 raket patriot Na Finskem so na ladji, ki je bila namenjena v kitajski Šanghaj, odkrili 69 raket zemlja–zrak vrste patriot. Finska policija je že uvedla preiskavo. Rakete, ki jih je proizvedlo ameriško podjetje Raytheon, so odkrili med carinskim pregledom ladje Thor Liberty, ki pluje pod britansko zastavo, v pristanišču Kotka, približno 120 kilometrov od Helsinkov.
Ladja je 15. decembra priplula iz severne Nemčije, v finskem pristanišču pa so jo natovorili s sidrnimi verigami. Oblasti so se za podroben pregled ladje odločile, ker so na njej odkrili tudi 150 ton neustrezno zapakiranega nitroguanidina – snovi, ki se uporablja za izdelavo razstreliva.

Vir: U.S. Arms Sales: Agreements with and Deliveries to Major Clients, 2003–2010