Zadnje slovo od El Comandanteja. Foto: EPA
Zadnje slovo od El Comandanteja. Foto: EPA
Fidel Castro
Kubanski revolucionar Fidel Castro je močno zaznamoval 20. stoletje. Foto: Reuters
Žara s posmrtnimi ostanki Fidela Castra
Po smrti Fidela Castra so žaro z njegovimi posmrtnimi ostanki peljali po poti kubanske revolucije leta 1959. Foto: Reuters
Na Kubi pokopali Castra

Zasebna pogrebna slovesnost je potekala na pokopališču Santa Ifigenia v Santiagu, žaro pa so pokopali le nekaj korakov od mavzoleja junaka neodvisnosti Joseja Martija, še ene velike osebnosti kubanske zgodovine, ki ga je Castro dolgo občudoval.

Pogreba ene od ikon 20. stoletja so se udeležili številni svetovni voditelji, med njimi predvsem kubanski levičarski zavezniki v Latinski Ameriki - predsedniki Venezuele, Nikaragve, Bolivije in Ekvadorja, Nicolás Maduro, Daniel Ortega, Evo Morales in Rafael Correa.

Prišli naj bi tudi drugi voditelji z območja, pogreba pa naj bi se udeležil tudi nekdanji španski kralj Juan Carlos.

ZDA, ki so, potem ko je Fidel Castro oblast prepustil svojemu bratu Raúlu Castru, začele mehčati svoj odnos do Kube, na pogreb niso poslale uradne delegacije, sta pa navzoča veleposlanik Jeffrey DeLaurentis in svetovalec za nacionalno varnost Ben Rhodes. Pogreba pa naj se ne bi udeležil ruski predsednik Vladimir Putin.

S pogrebom se je končalo devetdnevno žalovanje za Castra, med katerim so žaro z njegovimi posmrtnimi ostanki peljali po poti kubanske revolucije leta 1959. Štiridnevno procesijo s Castrovimi posmrtnimi ostanki so poimenovali Karavana svobode, iz Havane do vzhodnega mesta Santiago, ki velja za zibelko kubanskega komunizma in revolucije, pa je prepotovala 900 kilometrov.

Ne bo spomenikov ali poimenovanja ulic
V soboto se je v mestu Santiago de Cuba zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se poslovili od Castra. Kot je na žalni slovesnosti obljubil Raúl Castro, bodo na Kubi spoštovali načela in cilje revolucije. Napovedal je tudi, da bo Kuba spoštovala Fidelovo željo, da mu po smrti ne bi postavljali spomenikov ali po njem poimenovali ulic ali zgradb.

"Vodja revolucije je odločno nasprotoval kakršnemu koli čaščenju kulta osebnosti," je poudaril njegov brat Raúl.

Castra so na njegovo željo upepelili 26. novembra, prvi dan devetdnevnega žalovanja, ki so ga razglasile oblasti. Na Kubi so v znak žalovanja zastave spuščene na pol droga, prepovedana je prodaja alkohola, odpovedani so številni koncerti in druge prireditve.

Vzroka Castrove smrti oblasti sicer niso sporočili, po neuradnih navedbah pa je že vrsto let bolehal zaradi težav na črevesju. Nazadnje se je v javnosti pojavil 13. avgusta, ko je praznoval svoj 90. rojstni dan.

Na Kubi pokopali Castra