Brata Castro Kubo vodita vse od daljnega leta 1959. Foto: EPA
Brata Castro Kubo vodita vse od daljnega leta 1959. Foto: EPA
Raul Castro in Miguel Diaz-Canel
Raul Castro in Miguel Diaz-Canel - zdajšnji in prihodnji predsednik? Foto: EPA

81-letni Raul je vodenje Kube od bolehnega, starejšega brata Fidela začasno prevzel leta 2006, dve leti pozneje pa je bil tudi uradno izvoljen. V nedeljo ga je narodna skupščina znova izvolila na to mesto, za prvega podpredsednika države pa je bil izbran Miguel Diaz-Canel Bermudez. Tako Castro kot Diaz-Canel sta bila izvoljena brez glasu proti, prav 52-letni Diaz-Canel pa se vse pogosteje omenja kot Castrov naslednik na predsedniškem mestu.

Na zasedanje skupščine je prišel tudi 86-letni Fidel Castro, ki se v zadnjih letih zelo redko pojavlja v javnosti. Brata Castro sicer vodita komunistično trdnjavo vse od revolucije leta 1959, ko so s položaja vrgli diktatorja in ameriškega zaveznika Fulgencia Batisto.

Raul: Izbran sem bil, da bom branil socializem
Raul Castro je ob ponovni izvolitvi narodno skupščino obvestil, da bo to njegov zadnji mandat, predtem pa se je zavzel, da bi za vse najvidnejše politične funkcije, vključno s predsedniško, uvedli omejitev največ dveh zaporednih mandatov in zgornjo starostno mejo.

Med njegovo vladavino so Kubanci dobili nekaj več osebne svobode, saj je na primer odpravil prepoved uporabe prenosnih telefonov in osebnih računalnikov, ukinil pa je tudi nakupe dragih izhodnih vizumov, ki so jih morali imeti tisti Kubanci, ki so želeli potovati v tujino kot turisti. V govoru poslancem pa je dejal tudi: "Nisem bil izbran za predsednika Kube z namenom, da bi uvedel kapitalizem. Izbran sem bil, da bi branil, ohranil in nadaljeval popolni socializem."

Diaz-Canel pripadnik "nove generacije"
Izbira Diaz-Canela za namestnika po njegovih besedah pomeni zadnji korak pri spremembah prihodnjega vodstva države, ki naj bi ga zaznamoval prenos najvišjih položajev na "nove generacije".

Diaz-Canel, ki je po izobrazbi inženir elektrotehnike, v preteklosti pa je bil med drugim minister za izobraževanje, je namreč z 52 leti eden najmlajših obrazov v vse starejšem vodstvu komunistične partije. Član politbiroja je postal leta 2003, lani pa se je v javnosti vse pogosteje pojavljal ob Castru in s tem že takrat sprožil ugibanja, da naj bi ga prav on nasledil na čelu države. Tudi če Castro ne bo mogel dokončati svojega drugega mandata, ga bo nasledil prav Diaz-Canel.

Raul Castro na čelu Kube še pet let
Raul Castro na čelu Kube še pet let