46-letni Weiner je v kongres prvič prišel leta 1999. Do lanske poroke je veljal za enega bolj zaželenih samcev v New Yorku. Foto: Reuters
46-letni Weiner je v kongres prvič prišel leta 1999. Do lanske poroke je veljal za enega bolj zaželenih samcev v New Yorku. Foto: Reuters
Anthony Weiner
Weiner se je posul s pepelom. Foto: Reuters

Newyorški demokratski kongresnik je pred tednom dni, ko je v javnost prišla slika moškega v spodnjih hlačah, priznal, da je na sliki res on, hkrati pa zanikal, da jo je študentki v Seattlu poslal sam, ter za to okrivil hekerje, ki naj bi vdrli v njegov profil.

Neprimerno komuniciral z več ženskami
Weiner ni priznal le "neumnosti" s fotografijo, temveč tudi neprimerno komuniciranje s šestimi ženskami po spletu pred in po poroki s Humo Abedin, sodelavko državne sekretarke Hillary Clinton. Zatrdil je, da nobene izmed teh žensk nikoli ni osebno spoznal in da nikoli ni varal žene.

K priznanju naj bi ga prisililo pričanje dveh žensk, ki sta govorili o dejanjih kongresnika. Ena naj bi imela več kot 200 sporočil kongresnika s "spolno vsebino", drugi pa je poslal svojo fotografijo "zgoraj brez".

Sliko objavil pomotoma
Čustveni Weiner je dejal, da je "zelo osramočen zaradi svoje slabe presoje" in da prevzema popolno odgovornost za svoja dejanja. Pojasnil je, da je bila slika šala in da jo je nameraval poslati kot zasebno sporočilo, ne pa objaviti na Twitterju. Ko je spoznal, da se je zmotil, ga je zajela "panika", zato je sliko umaknil in lagal, da je bil žrtev hekerja.

Ločitve in odstopa ne bo
Kongresnik, ki velja za enega najglasnejših liberalcev v predstavniškem domu, do pred kratkim pa je veljal tudi za najresnejšega naslednika newyorškega župana Michaela Bloomberga, se je opravičil tudi svoji ženi, s katero sta se poročila šele pred slabim letom. Zatrdil je, da se ne bosta ločila in da zaradi škandala ne bo odstopil s položaja.

Skesanca čaka preiskava v etičnem odboru predstavniškega doma zaradi morebitne uporabe vladnih sredstev ali drugih kršitev pravil kongresa, ki jo je že zahtevala voditeljica demokratov Nancy Pelosi.