Knjiga je velika uspešnica v Španiji in v Italiji. Foto:
Knjiga je velika uspešnica v Španiji in v Italiji. Foto:

Polemična knjiga poročene italijanske avtorice Costanze Miriano z naslovom Cásate y sé sumisa (Poroči se in bodi podložna), ki jo je granadska nadškofija izdala novembra, se je nemudoma zavihtela med najbolj prodajana literarna dela leta.

Knjiga, ki je bila uspešnica tudi v Italiji, po poročanju Telegrapha novopečenim ženam polaga na srce "zvesto ubogljivost, velikodušnost in podložnost" ter jim ponuja obilico nasvetov, kako zadovoljiti moža.

"Poroči se in bodi podložna" je trenutno na 15. mestu Amazonovega seznama najbolj prodajanih knjig v Španiji, a je močno razburila naprednejše razmišljujoče Španke, ki so celo organizirale proteste, na katerih so sežigale kopije knjig.
Skupine za zaščito ženskih pravic zdaj razmišljajo o vseh pravnih sredstvih, da bi jim uspelo prepovedati delo, ki po njihovih besedah promovira nasilje na podlagi spola. "Me [ženske] imamo rade ponižanje, ker je namenjeno višjemu dobremu," se denimo bere en odlomek.
"Naj vidi, da si prijazna in ponižna"
Avtorica trdi, da knjiga temelji na naukih svetega Pavla in da bi morala popolna žena biti podložna. "Res je, nisi še izkušena kuharica ali popolna gospodinja," piše. "V čem je težava, če ti on to tudi pove? Povej mu, da ima prav, da je to res, da se boš naučila. Ko bo videl tvojo prijaznost in ponižnost, tvoj trud, da se spremeniš, bo to spremenilo tudi njega."

Nadškof Granade Francisco Javier Martinez, ki se je odločil knjigo izdati, njeno vsebino zagovarja in vztraja, da je ves bes okoli knjige "smešen in hinavski" za družbo, ki dovoljuje splav, ki da je precej jasnejši primer nasilja proti ženskam.