Reforme Therese May bi prizadele predvsem upokojence, ki pa predstavljajo največji delež njenega volilnega telesa. Foto: Reuters
Reforme Therese May bi prizadele predvsem upokojence, ki pa predstavljajo največji delež njenega volilnega telesa. Foto: Reuters
Margaret Thatcher
Margaret Thatcher se je zaradi reforme, v kateri je na osnovnih šolah ukinila brezplačno mleko, prijel vzdevek "tatica mleka" (Milk Snatcher). Thereso May so zaradi predlaganih ukrepov nekateri mediji že poimenovali "tatica kosil" (Lunch Snatcher). Foto: Reuters

Konservativcem se je podpora po zadnji javnomnenjski anketi Sunday Timesa spustila na 44 odstotkov, medtem ko je podpora laburistov narasla na 35 odstotkov.

Tako se je razlika v podpori med konservativci in torijci prvič po najavi predčasnih junijskih volitev spustila pod 10 odstotnih točk. Pred tednom dni je bila razlika med strankama še 18 odstotnih točk.

Mayeva se je po objavi socialnih reform znašla pod plazom kritik nasprotnikov. Ti ji očitajo diskriminacijo upokojencev, ki sicer predstavljajo večinski del volilnega telesa konservativcev.

Nad višanje pokojnin in socialne dodatke
Manifest konservativne stranke namerava zavreči ukrep, po katerem naj bi pokojnine naraščale za 2,5 odstotka letno, ter spremeniti pogoje socialnega varstva.

Tako naj bi upokojenci, ki prejemajo socialno oskrbo in katerih imetje je ocenjeno na najmanj 100.000 funtov (116.315 evrov), morali sedaj sami plačevati stroške oskrbe. To predstavlja težavo predvsem za lastnike nepremičnin, saj je povprečna vrednost hiše v Veliki Britaniji ocenjena na 215.847 funtov (251.062 evrov), poroča Independent.

Mayevi naj bi upokojencem tudi ukinila subvencijo za zimsko ogrevanje, za katero je bila doslej določena starostna meja, po novi reformi pa naj bi jo prejemalo le še dva milijona najrevnejših upokojencev, poroča Deutsche Welle.

Laburisti vabijo upokojence
Laburistična stranka sedaj želi upokojence pridobiti z obljubami o ohranitvi višanja pokojnin ter subvencije za ogrevanje. "Mnogo upokojencev se odloča za laburiste zaradi arogantnega, samovoljnega torijskega napadanja nanje," je tvitnila laburistka Mary Creagh.

Laburisti v svojem manifestu sicer predvidevajo tudi večje državne naložbe ter nacionalizacijo nekaterih podjetij. "Theresa May in konservativci se ne bodo postavili za upokojence, njihova edina skrb so njihovi milijarderski prijatelji," je nasprotnike okrcal vodja laburistov Jeremy Corbyn.

Namesto kosila brezplačni zajtrk?
Manifest konservativcev ukinja tudi univerzalna brezplačna kosila za šolske otroke ter namesto njih uvaja brezplačne zajtrke.

Okoli 100.000 otrok iz razmeroma revnih družin ter okoli 667.000 otrok, ki živijo v "običajnih delavskih družinah", naj bi tako izgubilo pravico do toplega kosila, ocenjuje Inštitut za izobraževalno politiko (EPI).

To naj bi "običajno delavsko družino" stalo 440 funtov (510 evrov) na šolskega otroka med četrtim in sedmim letom starosti letno, po poročanju Independenta računa ista organizacija in opozarja, da ponujeni brezplačni zajtrki ne bodo dosegli vseh otrok.

Prekinitev kampanje v spomina na Jo Cox
Britanski politiki so za eno uro prekinili volilno kampanjo v spomin na umorjeno britansko poslanko in nasprotnico brexita Jo Cox, ki jo je lani ubil skrajnež in simpatizer belskih rasističnih skupin Thomas Mair.

Coxova je bila umorjena 16. junija lani, teden dni pred referendumom, na katerem so Britanci izglasovali izstop Velike Britanije iz EU-ja. Umor poslanke je med politiki in komentatorji sprožil razpravo o ostri retoriki, ki so jo ob zaključku referendumske kampanje uporabljali nekateri zagovorniki in nasprotniki brexita.

Konservativci, laburisti, liberalni demokrati, škotski nacionalisti in Zeleni so danes ob 12. uri za eno uro prekinili volilno kampanjo in se spomnili Coxove.

"Hvala vsem kandidatom, ki so sodelovali v današnji prekinitvi, močan znak za skupnost," je tvitnil vdovec Coxove Brendan Cox.

Morilca poslanke je sodišče v Londonu novembra lani obsodilo na dosmrtni zapor.

Predčasne volitve so v Veliki Britaniji napovedane za 8. junij. Javnomnenjske ankete sicer še vedno predvidevajo zmago konservativcev Therese May.