Kopaczevo je Tusk sam izbral za svojo naslednico. Foto: EPA
Kopaczevo je Tusk sam izbral za svojo naslednico. Foto: EPA
Zloti
Poljaki bodo verjetno še nekaj časa plačevali z zloti. Foto: Reuters

Za 57-letno nekdanjo predsednico parlamenta je glasovalo 259 poslancev, medtem ko jih je bilo 183 proti. Sedem se jih je vzdržalo. V svojem prvem pomembnem govoru je pred poslanci svojo vlado predstavila kot skrbno in usmerjeno v interese običajnih poljskih družin.

V govoru je Kopaczeva napovedala, da bo sledila politiki svojega predhodnika, vključno s previdnim pristopom do vprašanja poljskega prevzema evra. Predsednik države Bronislaw Komorowski, sicer strankarski zaveznik nove premierke, je dejal, da je čas za razpravo glede priključitve največjega vzhodnoevropskega gospodarstva skupni evropski valuti.

Poljska je v času hude finančne krize, ki je prizadela evrsko območje v preteklih letih, malce postavila na stranski tir prevzemanje evra, saj se je sama bolje od preostalih evropskih partneric spoprijela s krizo in edina izmed velikih evropskih gospodarstev v času krize od leta 2008 ni imela recesije, ampak zgledno gospodarsko rast.

"Ne pozabimo, da je evrsko območje pred kratkim prestalo največjo krizo v svoji zgodovini. Tako Poljska kot države evrskega območja imajo še dosti za postoriti," je nova predsednica vlade dejala poslancem.

Za več ameriških vojakov na Poljskem
Glede zunanjih zadev je napovedala nadaljevanje dozdajšnje politike in dejala, da njena vlada ne bo želela biti priča razkosavanju sosednje Ukrajine in se bo zavzemala za večjo ameriško vojaško prisotnost na Poljskem kot svarilo pred morebitno rusko agresijo.

Nekdanja pediatrinja je dejala, da bo na njeno vladanje vplivalo to, da je ženska in mati. Ko so jo prejšnji mesec vprašali, kako se bo soočila z izzivi vprašanj nacionalne varnosti, je dejala, da se bo obnašala tako, kot se obnaša vsaka razumna ženska: "Branila bom dom in družino."

Med drugim je v svojem govoru še napovedala, da bo prepovedala hitro prehrano v šolah, zagotovila brezplačne učbenike za osnovno šolo in ustanovila dnevne centre za starejše.

Njen govor je bil sicer delno že namenjen volivcem, saj Poljsko prihodnje leto čakajo parlamentarne volitve.