Na seznamu ostaja še okoli 66.000 Južnih Korejcev. Oktobra jih bo izbranih le sto. Foto: Reuters
Na seznamu ostaja še okoli 66.000 Južnih Korejcev. Oktobra jih bo izbranih le sto. Foto: Reuters

Srečanje bo potekalo med 20. in 26. oktobrom v severnokorejskem letovišču na gori Kumgang. Seul si je prizadeval, da bi se dogovorili za zgodnejši datum in da bi srečanje potekalo pred praznovanji 70. obletnice ustanovitve severnokorejske vladajoče Delavske stranke 10. oktobra. Pjongjang bi namreč lahko izkoristil to priložnost za izzivanje in srečanje ločenih družin bi lahko padlo v vodo.

Pogajanja predstavnikov Rdečega križa iz obeh držav so se začela v ponedeljek v obmejni vasi Panmunjom in so po navedbah južnokorejskega ministrstva za združitev trajala vso noč. Vodja južnokorejske delegacije Li Duk Haeng je potrdil, da je južnokorejska stran zahtevala, da bi srečanje potekalo na najzgodnejši mogoči datum, a je imela severnokorejska stran pomisleke zaradi več dni trajajočega slavja ob prazniku "čuseok" konec septembra in priprav na obletnico ustanovitve vladajoče stranke.

V skladu z dogovorom bo za teden dni trajajoče srečanje ločenih družin izbranih po sto ljudi z vsake strani.

Več kot 60 let brez stikov
Prizadevanja za pripravo srečanja so bila plod dogovora, ki sta ga Koreji dosegli pred dvema tednoma za zmanjšanje napetosti med državama po nevarni zaostritvi razmer.

V času vojne med Severno in Južno Korejo, ki je trajala od leta 1950 do leta 1953, je bilo od svojih družinskih članov ločenih na milijone ljudi. Večina jih je že pomrla, ne da bi imela možnost videti svojce, ki so po vojni ostali na drugi strani meje, ali pa vsaj slišati novice o njihovi usodi. Vsa civilna komunikacija med državama je namreč prepovedana.

Na srečanje s svojci čaka okoli 66.000 Južnih Korejcev, večinoma starih več kot 80 let. Tovrstna srečanja so za večino udeležencev izjemno čustven dogodek.