Srečanje v Panmundžonu je po nekaj časa prvi pozitiven korak v odnosih med Korejama. Foto: EPA
Srečanje v Panmundžonu je po nekaj časa prvi pozitiven korak v odnosih med Korejama. Foto: EPA

Cilj srečanja, ki je potekalo v vasi Panmundžon v demilitarizirani coni med obema državama, je bil umiriti napetosti, ki so v zadnjih mesecih zaznamovale odnose med sosedama.

Predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hjung Seok je povedal, da so pogovori potekali v "mirnem ozračju". Po njegovih besedah so se posvetili okviru za pogovore na ministrski ravni.

Dogovorili naj bi se za organizacijo srečanja ministrov, ki bi se lahko začelo v sredo v Seulu. Poleg kraja in datuma so udeleženci pogovorov razpravljali tudi o programu in trajanju srečanja na višji ravni, je še dejal Kim.

Med temami pogovorov naj bi bili tudi ponovno odprtje skupne industrijske cone v Kaesongu, ponovno odprtju gore Kumgang v Severni Koreji za turistične obiske ter nadaljevanje srečanj ločenih družin z obeh strani meje.

Srečanje so organizirali po presenetljivi spremembi tona Severne Koreje, ki je nedavno predlagala začetek dialoga.

Južna Koreja se je nemudoma odzvala s ponudbo ministrskega srečanja v Seulu, a je Severna Koreja odgovorila z željo po predhodnih pogovorih na nižji ravni. Končno se je stranema v soboto uspelo dogovoriti za današnje srečanje v Panmundžonu.

Severna Koreja je nedavno tudi sporočila, da je znova vzpostavila vojaško vročo linijo z Južno Korejo, ki jo je sicer prekinila konec marca.

Koreji sta se na zadnjih delovnih pogovorih sešli februarja 2011, na ministrski ravni pa se nista srečali že od leta 2007.